Θεαματική επιχείρηση ξεκινά σήμερα για την βραχοστερέωση του Δικταίου Άντρου – φωτογραφίες και βίντεο!

Μια μεγάλη θεαματική επιχείρηση ξεκινά σήμερα για την βραχοστερέωση Δικταίου Άντρου, ένα σπουδαίο έργο το οποίο εκτελείται με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας του μνημείου.

Δεκάδες τόνοι υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για τη στερέωση του μνημείου στον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό χώρο του έχουν αρχίσει να μεταφέρονται με μισθωμένο ελικόπτερο από τον ανάδοχο του έργου.

Η μεταφορά με ελικόπτερο κρίθηκε αναγκαία και απαραίτητη προκειμένου να κερδίσει ο Δήμος χρόνο, χωρίς να επηρεαστούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, ώστε το σπήλαιο, που αποτελεί το σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, να παρέμενε ανοικτό για τους επισκέπτες του και το Σεπτέμβριο, πριν κλείσει (01/10/2024) για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Το ελικόπτερο συνολικά θα πραγματοποιήσει 120 δρομολόγια μεταφοράς υλικών τα οποία παραλαμβάνει από σημείο κοντά στο χώρο στάθμευσης στην Πλατεία Ευρώπης στο Οροπέδιο και τα μεταφέρει  σε σημείο κοντά στην είσοδο του σπηλαίου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Οροπεδίου, « στο μεγάλο έργο στο Δικταίο Άντρο είχαν καταγραφεί σημαντικές καθυστερήσεις το 2023, σε ότι αφορά τις μελέτες του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να χάσει τις χρηματοδοτήσεις του και να τιναχθεί όλο το έργο στον αέρα. Από τη Δημοτική Αρχή Οροπεδίου Λασιθίου και το Δήμαρχο Γιώργο Αθανασάκη, έγινε αγώνας δρόμου ώστε οι μελέτες να επικαιροποιηθούν και να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί ανάθεσης των εργασιών μέσα στα ορισμένα χρονοδιαγράμματα. Επίσης καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια, μια και είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, να κρατηθεί το Δικταίο Άντρο ανοικτό μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου καθώς η φετινή τουριστική κίνηση στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι αυξημένη και ζητούμενο ήταν να επωφεληθούν απ’ αυτήν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα».

Τι προβλέπει η τεχνική έκθεση του έργου

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην τεχνική έκθεση του αναδόχου του έργου,  το  σπήλαιο Δικταίο Άντρο, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του όρους Δίκτη πάνω από την τοπική κοινότητα Ψυχρού σε υψόμετρο 1.025 m.

Όλο το σπήλαιο καταλαμβάνει έκταση 2.200 m2. Καταπτώσεις βράχων παρατηρούνται και εσωτερικά του σπηλαίου και στο εσωτερικό του. Εξωτερικά του σπηλαίου παρατηρούνται καταπτώσεις στη βορειότερα της είσοδο και κοντά στην είσοδο παρατηρούνται επίσης μικρά καρστικά έγκοιλα.

Στην είσοδο του έχουν εκτελεστεί στο παρελθόν εργασίες στερέωσης όπως αγκυλώσεις καθώς και πλήρωση ανοικτών ρωγμών με κονίαμα.

Για την ευστάθεια του θόλου και των παρειών στο εσωτερικό και τα εξωτερικά πρανή του σπηλαίου προβλέπεται αντιστήριξη και υποστήριξη με αγκύρια ανοξείδωτου χάλυβα κατεργασμένου.

Στο πλαίσιο των εργασιών προβλέπεται να κοπούν θάμνοι και δέντρα των οποίων οι ρίζες όπως μεγαλώνουν προκαλούν τον κερματισμό του πετρώματος και την αποκόλληση τεμαχίων βραχώδους υλικού.

Προβλέπεται να γίνει αρμολόγηση των ασυνεχειών του πρανούς και σφράγιση με κατάλληλο κονίαμα των κενών που θα δημιουργηθούν από την αφαίρεση του επιφανειακού ριζικού συστήματος  δέντρων και θάμνων στην είσοδο του σπηλαίου.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι απαραίτητο να γίνει από κατάλληλο προσωπικό επιτόπια προσεκτική επιθεώρηση εκ του σύνεγγυς της επιφάνειας του βράχου στο θόλο και τις παρειές του σπηλαίου καθώς και του εξωτερικού πρανούς.

Πέραν των αγκυρώσεων που προβλέπονται από τη μελέτη ενδεχομένως προκύψει η ανάγκη να αγκυρωθούν σε μικρό βάθος τυχον επιφανειακά βραχώδη τεμάχια για τα οποία υπάρχει εμφανής κίνδυνος να αποκολληθούν.