«Στην πιο όμορφη θάλασσα που δεν έχουμε ταξιδέψει ακόμα» θα μας σεργιανίσει ο κορυφαίος σκηνοθέτης κ. Λευτέρης Χαρωνίτης, ο οποίος έχει επιμεληθεί το σενάριο και τη σκηνοθεσία μιας πρωτότυπης καλλιτεχνικής παραγωγής που αποτυπώνει την 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ και θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο 1 Δεκέμβρη στις 8:00μμ στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡΙΑ». Πρόκειται για ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, αλλά και ένα εξαιρετικά απαιτητικό και σύνθετο πολιτικό εγχείρημα, που μπολιάστηκε στον καμβά της τέχνης του θεάτρου της μουσικής, της ποίησης και του κινηματογράφου που περιέχονται στην παραγωγή.
Η παράσταση με αφηγητές, θεατρικές δράσεις, κινηματογραφικές παρεμβάσεις, μουσικά μέρη και ποιητικές απαγγελίες, που αποδίδει ένα πολιτικό χρονικό της 100χρονης ιστορίας του ΚΚΕ, εκλαϊκεύοντας βασικά συμπεράσματα στρατηγικής, το ίδιο το πρόγραμμα του ΚΚΕ. Συντελεστές της είναι πανελλαδικά καταξιωμένοι επαγγελματίες καλλιτέχνες του θεάτρου, ερασιτέχνες ηθοποιοί και τεχνικοί, η θεατρική ομάδα Ηρακλείου της ΚΝΕ καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην «Π» ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Λευτέρης Χαρωνίτης, «η πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ: την πιο όμορφη θάλασσα δεν την ταξιδέψαμε ακόμη…», είναι δύσκολο εγχείρημα και τολμηρό. Είχαμε ένα χρόνο στη διάθεση μας για να δουλέψουμε την παράσταση.
Έχει γίνει μια σύνθεση ιστορικών κομματιών, μια σύνθεση αφηγήσεων ανθρώπων που έχουν αναφορά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ακόμα και σύγχρονων εργατών που ζουν το σήμερα και μας αφηγούνται προσωπικές εμπειρίες. Τα ιστορικά γεγονότα, διαδέχονται το ένα το άλλο μέσα από τις μνήμες των εξόριστων, φυλακισμένων, εξορισμένων, εργαζόμενων, διανοούμενων.
Επίσης σημαντικό τμήμα της παράστασης περιλαμβάνει ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, Ναζίμ Χικμέτ, του Φώτη Αγγουλέ, του Κώστα Βάρναλη του Τάσου Λειβαδίτη. Αντίστοιχα γίνονται κινηματογραφικές παρεμβάσεις με μικρά φιλμάκια ενός λεπτού. Όλο αυτό το υλικό συνθέτει μια ιστορία. Την ιστορία των 100 χρόνων του ΚΚΕ που είναι ακόμα και η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, γιατί μοιραία ένα κοινωνικό σώμα της χώρας είναι το Κομμουνιστικό κίνημα.
Επομένως πρέπει κανείς να αναζητήσει ερευνητικά πλευρές και του κομμουνιστικού κινήματος και της ελληνικής ιστορίας σε αυτά τα 100 χρόνια. Τελικά αυτό που προκύπτει είναι ένα λαϊκό έπος. Μέσα από ένα καθαρά αφηγηματικό λόγο όπου το ένα μετά το άλλο τα στοιχεία εξελίσσουν τον ιστορικό χρόνο και ταυτόχρονα εξελίσσουν και τη δράση.
Χρησιμοποίησα τη φόρμα του λαϊκού θεάτρου, ποιητές, τραγούδια και με τον τρόπο αυτό γεφυρώνουμε και περνάμε από τη μια εποχή στην άλλη, από το ένα γεγονός στο άλλο. Η παράσταση ολοκληρώνεται με μια προοπτική ελπιδοφόρα, μέσα από το ποίημα του Χικμέτ «την πιο όμορφη θάλασσα δεν την ταξιδέψαμε ακόμη…», το οποίο επικαιροποιείται καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται.
Ο θεατής της παράστασης θα καταλάβει «πώς;» και «γιατί φτάσαμε ως εδώ;», και «τι σημαίνει το εδώ;» και τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Είναι ένα πολύ σύγχρονο έργο που απευθύνεται στον λαό για να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον του να υπηρετούνται τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των λίγων, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Και επίσης αυτό που καταρρίπτει η παράσταση είναι η βεβαιότητα που επιχειρείται να θεμελιωθεί ότι το τέλος της ιστορίας είναι ο καπιταλισμός».
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την πολιτική ομιλία του Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου Ανδρέα Κοκοσάλη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση με σενάριο και σκηνοθεσία του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη. Συντελεστές της παράστασης είναι η ενδυματολόγος-σκηνογράφος Άννα Μαχαιριανάκη, ο διευθυντής φωτογραφίας Προκόπης Δάφνος, ο μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Τρανουδάκης, οι ηθοποιοί Αχιλλέας Κυριακίδης, Κατερίνα Βρέντζου, Έφη Δράκου, Τόνια Καλοχριστιανάκη, Ζαχάρης Περογαμβράκης, οι ζωγράφοι Δημήτρης Λάμπρου και Δημήτρης Δουλουφάκης, οι μουσικοί Χρήστος Συρμακέζης και Γιάννης Χαλκιαδάκης, και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες και τεχνικοί.