Το Πολεμικό μουσείο έχει μια τεράστια συλλογή από γράμματα που έστελναν στο μέτωπο οι οικογένειες των αγωνιστών στο μέτωπο προκειμένου τόσο να μάθουν νεότερα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όσο και για να τους εμψυχώνουν και να τους τονώνουν το ηθικό.
Ο πρόεδρος του Πολεμικού μουσείου κύριος Καραμεσσήνης μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα γράμματα που λάμβαναν οι στρατιώτες στο αλβανικό μέτωπο.
Αρχικά αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο τα γράμματα έφταναν αυτές οι επιστολές στα χέρια των στρατιωτών στο μέτωπο. «Ο τρόπος επικοινωνίας του μετώπου με τους οικείους και την ενδότερη Ελλάδα και αντίστροφα γινόταν με τα καρτ ποστάλ της εποχής, γνωστά και ως δελτάρια», είπε αρχικά.
Στα 500 περίπου δελτάρια που έχουν διασωθεί και διατηρούνται στο Πολεμικό μουσείο αναγράφονται φυσικά και πολύ συγκινητικά μηνύματα. Μάλιστα εκείνοι που δεν είχαν συγγενείς για να λάβουν δελτάρια λάμβαναν μηνύματα από τον απλό λαό με παραλήπτη «ανώνυμο στρατιώτη», με αποτέλεσμα τα δελτάρια να φτάνουν στο μέτωπο και να τα παραλαμβάνουν στρατιώτες που δεν είχαν συγγενείς, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Πολεμικού μουσείου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα γράμμα μιας κόρης στον πατέρα της ο οποίος βρισκόταν στο μέτωπο και μαχόταν για την ελευθερία της πατρίδας. «Πατέρα θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν να πλέξω το κασκόλ να σου το στείλω να μην κρυώνεις», έγραφε χαρακτηριστικά.