Η επιστροφή των αρχαιοτήτων γίνεται χάρη στην έρευνα του καθηγητή Πέτερ Σέρερ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου αναμένεται να μεταφερθούν αεροπορικώς τις επόμενες ημέρες,θα εκτεθούν τα αρχαία αντικείμενα της μινωικής, της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου που είχαν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, μετά την  τελετή επαναπατρισμού τους που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη.

Τις αρχαιότητες παρέδωσε ο καθηγητής Πέτερ Σέρερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και αντιπρύτανης Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, στη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου, σε μια λιτή, αλλά συμβολικής σημασίας τελετή που διοργάνωσε η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλειφέρη.

“Το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας και στην υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα, όπου παλεύουμε σταθερά για την επανένωσή τους”, τονίζει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.

“Είναι το δίκαιο αίτημα και είναι και οι συμβάσεις οι διεθνείς που αποτελούν εργαλεία στα χέρια μας και όργανα που θα μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε την τάξη. Εμείς δεν σταματούμε τον αγώνα μας, προσπαθούμε με την πολιτιστική διπλωματία να μας επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα και θεωρούμε ότι κάποια στιγμή η Μεγάλη Βρετανία θα μας τα επιστρέψει”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού, με τον κ. Σέρερ συμφωνήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, και, όπως σημειώνει η ίδια, “αυτό, όπως και άλλα παραδείγματα, δημιουργούν αισιοδοξία πως εγκαθίστανται και αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να διεκδικήσουμε και να φέρουμε πίσω τα πολιτιστικά αγαθά της Ελλάδας που με διάφορους τρόπους έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό”.

Επιπλέον, όπως προσθέτει, επίσης, τα τελευταία χρόνια διάφοροι απλοί ιδιώτες από την Ευρώπη και την Αμερική, δίνουν πίσω σε πρεσβείες αντικείμενα μικρά που είχαν πάρει ως “σουβενίρ” στο παρελθόν οι “παππούδες” τους και που τώρα αυτοί οι ιδιώτες νιώθουν την ανάγκη να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σε    δηλώσεις του, ο Πέτερ Σέρερ, σύμφωνα με την “Άυγή”  έκανε λόγο για άγριες λεηλασίες χωρίς νόμιμο υπόβαθρο, ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος όταν το 2008 ανέλαβε επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στο Πανεπισήμιο του Γκρατς, θέλησε να ερευνήσει ποια αντικείμενα των συλλογών συνδέονταν με το γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι επιστροφές τους.

Χάρη στις προσπάθειές του και την έρευνα δύο ιστορικών που ασχολήθηκαν αποκλειστικά με την υπόθεση επί τέσσερα χρόνια, έγιναν η ταύτιση, η καταγραφή και η τεκμηρίωση των αρχαιοτήτων «και τώρα χαιρόμαστε που μπορούμε να επιστρέψουμε αυτά τα αρχαία αντικείμενα» είπε ο Πέτερ Σέρερ.

Τον συντονισμό μέχρι τον τελικό προγραμματισμό της τελετής παράδοσης-παραλαβής και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων ανέλαβε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών) σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη.

Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οκτώ πήλινα και ένα λίθινο αγγείο, ένα θραύσμα αγγείου και ένας επιτραπέζιος λύχνος που χρονολογούνται στη μινωική περίοδο, πέντε πήλινα αγγεία και δύο λύχνοι κλασικής/ελληνιστικής περιόδου, καθώς και τέσσερα θραύσματα πήλινων ειδωλίων, μία πήλινη ψήφο, ένα πήλινο σφονδύλι, μια οστέινη περόνη και ένα λίθινο αντικείμενο με οπές.

Όλα τους μάλιστα προέρχονται από τις αμέτρητες αρχαιότητες που αφαίρεσε παράνομα το 1941 ο Αυστριακός στρατηγός Γιούλιους Ρίνγκελ από το Στρωματογραφικό Μουσείο και τη Βίλα Αριάδνη στην Κνωσό, παρά τις έντονες διαφωνίες ακόμα και των Γερμανών αρχαιολόγων αξιωματικών της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων και παρά τις δραματικές εκκλήσεις του τότε εφόρου αρχαιοτήτων Ν. Πλάτωνα. Ο ίδιος μάλιστα το 1945 παραχώρησε τα «λάφυρά» του στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς προκειμένου να δημιουργηθεί «Κρητική Συλλογή».