Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ Τα τείχη προς Λότζια, αλλά χωρίς πάρκινγκ
και γαλάζιας καινοτομίας

Εντυπωσιασμένη από την πύλη Βιττούρι και προβληματισμένη από την παρουσία των κτισμάτων στο λόφο της Βίγλας έδειχνε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ξεναγήθηκε στο μεγάλο εργοτάξιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ισόπεδο τμήμα των ενετικών τειχών και είχε τη δυνατότητα να δει από πρώτο χέρι την αναγέννηση ενός σημαντικού τμήματος του μεγαλύτερου οχυρωματικού έργου της Μεσογείου.

Η υπουργός απέφυγε να κάνει χθες δηλώσεις παραπέμποντας στη σημερινή σύσκεψη που θα γίνει στις 10.00 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο, στην οποία η Λότζια έχει επενδύσει πολιτικά, καθώς  προσδοκά να ανοίξει ο δρόμος για δύο τουλάχιστον μεγάλα ζητήματα. Την παραχώρηση της χρήσης των ενετικών τειχών στο Δήμο Ηρακλείου, και  να επέλθει συμφωνία για την ένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου σε Οργανισμό ώστε να ισχυροποιηθεί λειτουργικά χωρίς το άγχος της οικονομικής του επιβίωσης.

Σε πρώτη φάση το αίτημα που τίθεται για την παραχώρηση του χώρου περιμετρικά των ενετικών τειχών στο Δήμο για να το μετατρέψει σε πάρκινγκ  δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με μεγάλο ενθουσιασμό, με δεδομένο μάλιστα ότι στο παρελθόν υπήρξε σχετική αρνητική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Όμως το ζήτημα της παραχώρησης της χρήσης του ενετικού τείχους φαίνεται ότι είναι ένα αίτημα το οποίο έχει ωριμάσει απόλυτα και σε επίπεδο σχεδιασμού εκτός από το γεγονός ότι η θεμελίωση της τεκμηρίωσης της διεκδίκησης στηρίζεται σε ακλόνητα επιχειρήματα. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν καλό οιωνό για τη θετική έκβαση του και αυτό είναι κάτι που διαφάνηκε και χθες από τους πιο σχολαστικούς παρατηρητές.

Την υπουργό Πολιτισμού ξενάγησε στο εργοτάξιο από το ύψος της Βίγλας μέχρι το Μαρτινέγκο ο δήμαρχος Ηρακλείου Α. Καλοκαιρινός, έχοντας στο πλευρό του όλο το βαρύ πυροβολικό της Λότζια και συγκεκριμένα τους αντιδημάρχους Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη,  Γιώργο Σισαμάκη, Νίκο Γιαλιτάκη, Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη και, τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Κώστα Βαρβεράκη και υπηρεσιακά στελέχη.

Την υπουργό συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Έλενα Κουντούρη, και η διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη η οποία υπήρξε υποστηρικτική σε σημαντικά ζητήματα που έθεσε ο Δήμος Ηρακλείου, γεγονός που αποτιμήθηκε ως σημαντικό γεγονός από τα στελέχη της Λότζια.

Η υπουργός έδειξε να την απασχολεί η εικόνα που σήμερα εμφανίζει ο λόφος της Βίγλας, ζήτησε πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και αναπτύχθηκε μια συζήτηση σε σχέση με τους όρους και το πλαίσιο απομάκρυνσης των κτισμάτων που ασφαλώς δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ενώ στον αντίποδα της πρότασης αυτής υπάρχει και μια διαφορετική προσέγγιση που κάνει λόγο για τη διατήρηση και την  ανάπλαση των κτισμάτων της περιοχής.

Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ Τα τείχη προς Λότζια, αλλά χωρίς πάρκινγκ
Κατά την αυτοψία, που ξεκίνησε από την Πύλη Βιτούρι και κατέληξε στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο, ο δήμαρχος Α. Καλοκαιρινός είχε τη δυνατότητα να εξηγήσει επί τόπου τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για το Ηράκλειο, τους επισκέπτες και τους κατοίκους του από την ένταξή τους στην καθημερινότητα της πόλης.

Συζητήθηκαν επίσης τα έργα που έχουν γίνει και αποδεικνύουν ότι έχει υπάρξει μέριμνα από τον Δήμο, επί μέρους θέματα που αναφέρονται στις υπό εξέλιξη προγραμματικές συμβάσεις Δήμου – Υπουργείου, καθώς και τα έργα πρασίνου με τα ενδημικά φυτά, που σύντομα θα αρδεύονται από τη νέα μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας της ΔΕΥΑΗ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό στις ήπιες παρεμβάσεις και τις ελαφρές χρήσεις του μνημείου που προβλέπονται στον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής, στην ετοιμότητα του Δήμου να αναλάβει τη διαχείρισή τους, ενώ και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη καθολικής προσβασιμότητας των Τειχών από τους πολίτες.

Παράλληλα με την αυτοψία, Αλέξης Καλοκαιρινός και Λίνα Μενδώνη είχαν την ευκαιρία να συζητούν και για ιστορικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σπουδαίο μνημείο των Τειχών, που αποτελεί όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου. Στη διάρκεια της ξενάγησης της η υπουργός διατύπωνε παρατηρήσεις και ερωτήματα, ενώ έθεσε και το ζήτημα της φύλαξης του μνημείου προκειμένου να προστατευθεί από φθορές.

Στη σημερινή συνάντηση που θα γίνει στις 10.00 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο (η οποία θα είναι κλειστή για τους δημοσιογράφους)  ωστόσο θα κριθεί η τύχη όλων των μεγάλων θεμάτων που θα ανοίξουν με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων.