ο βιβλίο «Τα Στοιχεία» του Theodore Gray από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Μια οπτική εξερεύνηση όλων των γνωστών ατόμων του Σύμπαντος προσφέρει το βιβλίο «Τα Στοιχεία» του Theodore Gray με φωτογραφίες από τους Τheodore Gray και Nick Mann. Το βιβλίο κυκλοφορεί σήμερα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

«Ο περιοδικός πίνακας», λέει ο συγγραφέας Theodore Gray, «είναι ο παγκόσμιος κατάλογος με όλα τα πράγματα που μπορούν να πέσουν στα πόδια σας». Οτιδήποτε χειροπιαστό υπάρχει στον κόσμο αποτελείται από στοιχεία, και τα στοιχεία έχουν δύο όψεις, την καθαρή μορφή τους και τις χημικές ενώσεις που σχηματίζουν όταν συνδυάζονται με άλλα στοιχεία.

Το βιβλίο αυτό, βασισμένο σε επτά χρόνια έρευνας και φωτογράφισης, μας δίνει τη σπάνια ευκαιρία να δούμε από κοντά και τις δύο αυτές όψεις. Οι φωτογραφίες του αποτελούν το πιο πλήρες και οπτικά γοητευτικό πορτραίτο όλων των ατόμων του σύμπαντος.

Το υλικό είναι δομημένο κατά τη σειρά του περιοδικού πίνακα, και το κάθε στοιχείο παρουσιάζεται (στις περιπτώσεις που αυτό είναι φυσικά δυνατόν) με μια μεγάλη, όμορφη φωτογραφία που το απεικονίζει στην καθαρή μορφή του. Για παράδειγμα, το οξυγόνο (το στοιχείο 8) είναι ένα άχρωμο αέριο, αλλά στους −183οC μετατρέπεται σε ένα ωχρογάλαζο υγρό.

Περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες που απεικονίζουν ενδεικτικούς τρόπους με τους οποίους υπάρχει το στοιχείο αυτό στον κόσμο, ενώσεις και εφαρμογές μέσω των οποίων συναντάμε το στοιχείο στην καθημερινή μας ζωή.

Το κείμενο που συνοδεύει κάθε δισέλιδο αφηγείται την ιστορία του στοιχείου. Μας πληροφορεί, για παράδειγμα, ότι το φθόριο (το στοιχείο 9) είναι ένα από τα πιο δραστικά στοιχεία. Σχεδόν οποιοδήποτε υλικό, αν εκτεθεί σε ένα ρεύμα από αέριο φθόριο, θα τυλιχτεί σε φλόγες. Επειδή όμως είναι τόσο δραστικό, οι ενώσεις του είναι πολύ ευσταθείς.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει ακόμα ουσιώδη φυσικά δεδομένα σχετικά με το κάθε στοιχείο, όπως ατομικό βάρος, ακτίνα του ατόμου, διάγραμμα της κρυσταλλικής δομής, και γραφήματα που αναπαριστούν τη σειρά συμπλήρωσης των ηλεκτρονίων, το ατομικό φάσμα εκπομπής, και τις περιοχές θερμοκρασιών όπου το στοιχείο είναι στερεό, υγρό και αέριο.

Η εισαγωγή του βιβλίου περιλαμβάνει μια εξήγηση αυτών των ιδιοτήτων, καθώς και μια περιήγηση στη δομή του Περιοδικού Πίνακα. Μοναδικός συνδυασμός έγκυρης επιστήμης και υψηλής φωτογραφικής τέχνης, “Τα Στοιχεία” είναι το ιδανικό δώρο για κάθε φίλο της γνώσης.

Ο Theodore Gray είναι ο συγγραφέας του «Mad Science: Experiments You Can Do at Home – But Probably Shouldn’t» και της στήλης «Gray Matter» του περιοδικού Popular Science. Είναι ιδιοκτήτης του ιστότοπου periodictable.comκαι δημιουργός του χαρακτηριστικού φωτογραφικού πόστερ του περιοδικού πίνακα που βλέπουμε σε πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία και διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές.

Στην άλλη του ζωή, είναι συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Wolfram Research, που έχει δημιουργήσει τα διεθνώς κορυφαία συστήματα τεχνικού λογισμικού Mathematica και Wolfram|Alpha. Ζει στη Σαμπέιν-Ουρμπάνα του Ιλλινόις.

Ο Nick Mann είναι φωτογράφος που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο Κεντρικό Ιλλινόις. Εκτός από το ότι έχει φωτογραφίσει μάλλον περισσότερα χημικά στοιχεία από οποιονδήποτε στον κόσμο, είναι επίσης επιτυχημένος φωτογράφος τοπίων, αθλητικών διοργανώσεων και εκδηλώσεων.