Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», τα μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα τους, όπως κάθε χρόνο, στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. ‘Επίσης, το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ως τιμώμενο φορέα για το 2023, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι την ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολλά μουσεία, δημόσια και μη, διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και γύρω από αυτήν.

Οι εκδηλώσεις στην Κρήτη που θα διαρκέσουν από αύριο και για όλο τον υπόλοιπο μήνα, είναι οι ακόλουθες:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Πέμπτη 18 Μαΐου

Ώρα 18.00: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου παρουσιάζει μια δράση ευαισθητοποίησης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, με μια θεματική ξενάγηση που αναδεικνύει πρακτικές ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών και αντικειμένων στην Κρήτη της Εποχής του Χαλκού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από έμμεσες και άμεσες μαρτυρίες από τον υλικό πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης μας δίνουν μια εικόνα της διαχείρισης των πόρων και των υλικών που ήταν διαθέσιμα για την κάλυψη των αναγκών των κοινοτήτων της Εποχής του Χαλκού. Παράλληλα με την ορθολογική προσέγγιση της εκμετάλλευσης των διαθέσιμων πρώτων υλών, οι κάτοικοι της προϊστορικής Κρήτης εφάρμοζαν ποικίλες και ευρηματικές πρακτικές ανακύκλωσης υλικών και επανάχρησης αντικειμένων, όπως προκύπτει από τις ανασκαφικές μαρτυρίες και τη λεπτομερή μακροσκοπική και εργαστηριακή εξέταση των υλικών κατασκευής των τέχνεργων της εποχής.

Η θεματική ξενάγηση επικεντρώνεται σε αντικείμενα από τις μόνιμες συλλογές του ΑΜΗ, παρουσιάζοντας παραδείγματα από τα υλικά κατάλοιπα από διάφορες θέσεις της μινωικής Κρήτης που τεκμηριώνουν τις πρακτικές ανακύκλωσης κεραμικών και μετάλλινων υλικών και επανάχρησης σκευών, με επιδιόρθωση ή αλλαγή χρήσης.

Σημείο συνάντησης: Αίθουσα Πολυμεσικών Εφαρμογών, ισόγειο.

Διάρκεια ξενάγησης 45’. Είσοδος ελεύθερη

Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

  • Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Ώρες 10.00-12.00

Πέμπτη 18 – Σαββατο 20 Μαΐου

  • «Έφτανα στα μπεντένια κι ανάσαινα» | Μια βόλτα στο ΙΜΚ και στα ενετικά τείχη. Στη διάρκεια του περιπάτου εντοπίζονται σημεία των τειχών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης και οι συμμετέχοντες συζητούν για τη θέση του μνημείου στην καθημερινότητα των πολιτών σήμερα

Πέμπτη: 9.00-11.00, 11.00-13.00 για μαθητές Δ’-ΣΤ’ Δημοτικού

Παρασκευή: 10.00-12.00 για παιδιά 12-18 ετών

Σάββατο: 10.00-12.00 μεικτές ομάδες ενηλίκων με παιδιά

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης

Πληροφορίες | Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2810283219 εσωτ.101

  • Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

 Κυριακή  28 Μαΐου

  • Δράση ευαισθητοποίησης από το Μουσείο Καζαντζάκη:

Προστασία περιβάλλοντος, ευζωία, εθελοντική προσφορά

Διοργανώνει δράση ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την ευζωία, την εθελοντική προσφορά και την προσωπική ανάπτυξη. Η δράση περιλαμβάνει ημερίδα με ομιλητές εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς και στον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου και της παραπλήσιας περιπατητικής διαδρομής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.kazantzaki.gr

Ώρα 10.00

  • Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής “Λυχνοστάτης”

 Σάββατο 20 Μαΐου

  • Ιατρική και Αλληλεγγύη

Η έκθεση της γιατρού Ελένης Ιωαννίδου με έργα από ληγμένα χάπια και κάψουλες, με τίτλο «Ιατρική και Αλληλεγγύη», είναι μια συνέχεια της επιτυχημένης έκθεσης «Χάπι End» (2021). Είναι μια πρωτότυπη εικαστική ματιά στα σύγχρονα ζητήματα της παγκόσμιας υγείας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Πέρα από το ότι συμφωνεί με την αντίληψη του Μουσείου για επανάχρηση των αντικειμένων (upcycling), αναδεικνύει την ιατρική ηθική και την κοινωνική αλληλεγγύη ως θεραπευτικές αξίες απέναντι στις παθολογίες του σύγχρονου βίου (η έκθεση χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ ως μουσειακή δράση)

Ώρα 12.00 Λ. Χερσονήσου, τηλ. 28970 23660

ΡΕΘΥΜΝΟ

  • Προσωρινή έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Πέμπτη 18 – Κυριακή 28 Μαΐου

  • Η βιοποικιλότητα: Εκφράσεις στα υλικά κατάλοιπα του μινωικού πολιτισμού. Θεματική έκθεση μέσα από επιλεγμένα και ειδικά σημασμένα εκθέματα της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου. Περιγράφουν τη βιοποικιλότητα στους μινωικούς χρόνους και αναδεικνύουν την ειδική σχέση του μινωικού πολιτισμού με τη Φύση. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Προσωρινής Έκθεσης διάλεξη με σχετικό θέμα

Ώρες 9.00-17.00

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου

Ναός Αγίου Φραγκίσκου, Αγ. Φραγκίσκου 4, τηλ. 28310 54668

ΧΑΝΙΑ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

 Πέμπτη 18 Μαΐου

  • Ανακάλυψε την ευεξία στο Μουσείο

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο τηλ. 28210-53033

Yoga: 10.00-11.00 και 17.00-18.00

Ηχοθεραπεία: 18.30-19.30

Ξεναγήσεις: 11.30-12.30 και 18.30-19.30

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Σκρα 15 Χαλέπα, τηλ. 2821023315

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

 Πέμπτη  18 Μαΐου

  • Παραμύθια μιας καλύτερης ζωής. Στον εκθεσιακό χώρο της Δ.Π.Χ. οι παραμυθάδες της πόλης των Χανίων αφηγούνται παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους. Η δράση θα διαρκέσει από το πρωί έως και τα μεσάνυχτα. Τα γκρουπ θα είναι τρία, ένα το πρωί, ένα το απόγευμα και ένα αργά το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα παραμύθια θα απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, ενώ το βράδυ σε νέους και ενήλικες. Ελεύθερη είσοδος

Ώρες 10.00-24.00

Χάληδων 98-102, τηλ. 2821092294

  • Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων

Έως Παρασκευή 19 Μαΐου

  • Έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας Γεωργίου Ξηρογιάννη «Μάτια που νιώθουν, χέρια που μιλούν» Μέσα από τη δυναμική συνέργεια της Κλινικής Τσεπέτη και του Μουσείου θα επιδιωχθεί ένας εξελισσόμενος και δυναμικός διάλογος με πεδίο προσφοράς εμπειριών τέχνης στους πολίτες κάθε ηλικίας για τη συνοχή και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με στόχο την ενεργητική απόκριση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην οικογένεια και στο σχολείο στην ευρύτερη κοινότητα.

Δήλωση συμμετοχής σε φόρμα στον επίσημο ιστότοπο του Μουσείου https://school-life.gr/

Ώρες 18.00-21.00

Νεοκούρου Χανίων, τηλ. 2821074764

  • Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

 Πέμπτη 18 Μαΐου

  • Περιήγηση – Ξενάγηση – Ναυτικές διαδρομές στην ιστορία

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες 12.00-15.00. Ακτή Κουντουριώτη, τηλ. 28210 74484

  • Μουσείο Τυπογραφίας Γαρεδάκη

 Τετάρτη 17- Πέμπτη 18 Μαΐου

Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη, διοργανώνει Διήμερο Περιβαλλοντικής Αφύπνισης, 17 και 18 Μαϊου 2023 με τίτλο “Περιβάλλον Εκπαίδευση στο Μουσείο Τυπογραφίας”. Θα γίνει ζωντανή αναμετάδοση στο:

https://youtube.com/live/wlSolirleH4?feature=share

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

Σήμερα Τετάρτη 17 Μαΐου, 10πμ, Αμφιθέατρο Μουσείου:

Έκθεση με τίτλο “Ο πλανήτης Γη στο Οικολογικό Σταυροδρόμι”, με επιλεγμένα έργα από τον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας.

Ομιλίες:

-Γιάννης Φίλης, πρώην Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

-Φώτης Ποντικάκης, Υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής

Εκπαίδευσης Βάμου

-Αρετή Μαρματάκη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

-Μαρία Μαράκη, εκπαιδευτικός

Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων θα παρουσιάσουν περιβαλλοντικά προγράμματα, σε παράλληλη διαδικτυακή σύνδεση με αντίστοιχα σχολεία της υπόλοιπης Κρήτης.

Πέμπτη 18 Μαϊου, 10πμ – 6μμ

Από το πρωί, με ελεύθερη είσοδο, μικροί και μεγάλοι προσκαλούνται να θαυμάσουν από κοντά την νέα έκθεση του Μουσείου Τυπογραφίας με θέμα Ο Πλανήτης Γη στο οικολογικό σταυροδρόμι’ από τον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας και να περιηγηθούν στον κόσμο της Τυπογραφίας!

*Η αφίσα βασίστηκε στο σχέδιο του Jahorace.