«… Κι έτσι αθόρυβα μα αποφασιστικά
μετατράπηκε σε σκιά
και είπε “να φεύγω τώρα
είναι η ώρα κι ίσως σας ξαναδώ…»,
Την παρουσίαση της ακυκλοφόρητης στην Κρήτη έκδοσης «Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα», με ποιήματα του πρίγκιπα της ροκ Παύλου Σιδηρόπουλου, οργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, μεθαύριο Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Στη βιβλιοπαρουσίαση θα μιλήσουν οι κύριοι συντελεστές της έκδοσης. Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ. θα προλογίσει ο Γιώργος Νικολακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσει, επίσης, ο φυσικός-μουσικός Γιάννης Κασσωτάκης, ο οποίος θα κλείσει την εκδήλωση ερμηνεύοντας με τη συνοδεία κιθάρας αγαπημένα τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Αν κάποιος αποδέχεται ότι η Rock ‘N’ Roll μουσική εκφράζει μια ευρύτερη οπτική απέναντι στη ζωή και την Τέχνη, τότε μάλλον θα συμφωνήσει ότι ο Παύλος Σιδηρόπουλος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κουλτούρας. Αφήνοντας στην ελληνική ροκ σκηνή εμβληματικούς δίσκους με ανεξίτηλους στίχους, ο Παύλος μας συστήνεται μετά θάνατον με τη συγγραφική του ιδιότητα, όπως αποτυπώνεται στο νέο βιβλίο των εκδ. Opportuna.
Περισσότερα από εκατό ποιήματα, αλλά και αποσπάσματα διηγημάτων και ψηφιοποιημένα χειρόγραφα του Σιδηρόπουλου συνιστούν το περιεχόμενο του βιβλίου. Το υλικό προέρχεται από το πρωτότυπο αρχείο του καλλιτέχνη, το οποίο είχε την ιδέα να επιμεληθεί και να φέρει στο φως η αδερφή του Μελίνα Σιδηροπούλου, με την υποστήριξη του συζύγου της Ηλία Καραλιά και στενών φίλων (και μελετητών του έργου του), όπως της συγγραφέος-νομικού Άννας Στάικου, που μας αποκαλύπτει στο σημείωμα της έκδοσης: «Η ποίηση του Παύλου Σιδηρόπουλου καταγράφει με λεπτοφυή τρόπο τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου παλμογράφου στην ανθρώπινη ευαισθησία. Όλο το έργο διαποτίζεται από την υπαρξιακή αγωνία της τραγικότητας του ανθρώπου. Ζωή, χαρά και θάνατος σε σμίξιμο και αλληλοδιαδοχή».
Το βιβλίο «Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα» θα διατίθεται στο Πωλητήριο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Είσοδος ελεύθερη.
Η σχέση του Παύλου με την Κρήτη
Ο Παύλος είχε σημαντική σχέση με την Κρήτης μέσω της μητέρας του. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της γνωστής ποιήτριας Έλλης Αλεξίου.
Η θυγατέρα του Ζορμπά, Αναστασία, παντρεύτηκε τον Ραδάμανθυ Αλεξίου που ήταν αδελφός της γνωστής παιδαγωγού και πεζογράφου Ελλης Αλεξίου, της Γαλάτειας Αλεξίου – Καζαντζάκη (πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη) και του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Λευτέρη Αλεξίου.
Η κόρη τους Τζένη (Ιωάννα) που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, παντρεύτηκε τον Κώστα Σιδηρόπουλο, από οικογένεια καπνεμπόρων του Πόντου, και έφερε στον κόσμο τον δισέγγονο του Ζορμπά, τον πασίγνωστο Παύλο Σιδηρόπουλο, τον σημαντικότερο ίσως εκπρόσωπο της ελληνικής ροκ. Ο γάμος τους έγινε επίσης στο Ηράκλειο.
Πώς έγινε η γνωριμία
Το καλοκαίρι του 1917 στο λιγνιτωρυχείο στην Στούπα όπου ο Καζαντζάκης αναμείχθηκε στην εκμετάλλευσή του, με αρχιεργάτη τον Ζορμπά,κατέφτασαν Γαλάτεια Καζαντζάκη, η Εύα –Πάλμερ Σικελιανού, πρώτη σύζυγος του ποιητή, καθώς και η γνωστή ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.
Τότε ήταν που η Γαλάτεια, φεύγοντας από τη Στούπα, πήρε μαζί της τη μικρότερη θυγατέρα του Ζορμπά Αναστασία, την οποία κράτησε κοντά της μέχρις ότου εκείνη παντρεύτηκε, τον αδελφό της Ραδάμανθυ, όπως σημείωνε σε ομιλία της η Αθηνά Βουγιούκα μέλος της ΔΕΦΝΚ.