Θέματα πολιτιστικής πολιτικής τέθηκαν στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές της Κρήτης.
«Η Κρήτη είναι βασικός πυλώνας της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας και η ευθύνη της προστασίας, διατήρησης και ανάδειξής της μας αφορά όλους», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης, για να προσθέσει:
«Η ένταξη των 6 Μινωικών ανακτόρων και στους 4 νομούς της Κρήτης στο καλεντάρι των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί θέμα ιδιαίτερης σημασίας και σπουδαιότητας για την προβολή και ανάδειξη του αρχαιότερου πολιτισμού της Ευρώπης αλλά και την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού και απαιτεί τη ενεργοποίηση όλων μας».
Επίσης ο κ. Βαρδάκης ζήτησε τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού για την άμεση επίλυση μιας σειράς ζητημάτων όπως:
1.Προστασία και ανάδειξη των μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας του Ηρακλείου, όπως το ανάκτορο Κνωσού και τα Ενετικά Τείχη.
- Την υποστελέχωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία έχει στην αρμοδιότητα της, τη μέριμνα και λειτουργία αρχαιολογικών χώρων με υψηλή επισκεψημότητα, όπως η Κνωσός, η Φαιστός, η Γόρτυνα αλλά και την πόλη του Ηρακλείου.
- Την επίλυση των προβλημάτων αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών κατά την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων. Συγκεκριμένα :
- Τον κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και τα έντονα στατικά προβλήματα που παρουσιάζει, χρήζουν άμεσης παρέμβασης.
- Την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της Μελέτης της Παλιάς Πόλης Ηρακλείου, ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για το Σχέδιο Πόλης.
- Τη δημιουργία ειδικού πλαισίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας για την επιδότηση αναπλάσεων όψεων μέσω ειδικού προγράμματος.
- Ολοκλήρωση των ανασκαφών και των διαδικασιών έγκρισης των απαραιτήτων μελετών για την ένταξη του έργου της ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Γόρτυνα.
- Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς.