Στο παραλιακό μέτωπο: ως όριο μεταξύ της πόλης και της θάλασσας και ταυτόχρονα ως «διαδρομή» με ιδιαίτερη δυναμική στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της πόλης, διαχρονικά ,εστιάζουν οι φετεινές δράσεις του φεστιβάλ “Άθέατη Πόλη”που θα πραγματοποιθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.
Το φεστιβάλ οργανώνει η ομάδα της «Αθέατης Πόλης» υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου για 5η χρονιά.
Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Ευελπιστούμε η Αθέατη Πόλη να αποτελέσει τροφή για σκέψη άλλα και στέγη για πολίτες ή οργανωμένες ομάδες πολιτών που ενδιαφέρονται για το δημόσιο χώρο, την πόλη και τον πολιτισμό γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό καλείται κάθε ενδιαφερόμενοσ σε μια πρώτη συνάντηση αύριο Τετάρτη ,στις 7 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου.
‘’Στόχος μας είναι -τονίζουν οι διοργανωτές-να αναδείξουμε μια νέα οπτική στο ομορφότερο αλλά και πιο παρεξηγημένο κομμάτι του Ηρακλείου. Να αναδείξουμε το ρόλο που αυτή η περιοχή είχε διαχρονικά στην οικονομική-κοινωνική ζωή της πόλης, την επίδραση στην χωρική της διαμόρφωση αλλά και την ιδιαίτερη δυναμική που διαθέτει ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής και πολιτιστικής της φυσιογνωμίας της πόλης να διαμορφώσει μια νέα πρόταση για τη σχέση μεταξύ αστικού-φυσικού περιβάλλοντος, και μεταξύ πολίτη – δημόσιου χώρου.
Στο τμήμα της χερσαίας ζώνης προβάλλουν ιστορικά μνημεία όπως το θαλάσσιο τείχος, το Castello Del Moro (Κούλε), ο προμαχώνας του Αγίου Ανδρέα, τα Ανατολικά και Δυτικά Νεώρια, το αλατάδικο, τα ταμπακαριά, ο θεατρικός σταθμός, το λιμενικό περίπτερο, οι αλευρόμυλοι και το ελαιοτριβείο πίσω, κυρίως οχυρωματικού – βιομηχανικού τύπου, αλλά και δημόσιοι-υπαίθριοι χώροι που μπορούν να αποτελέσουν σημεία σύνδεσης των μνημείων και των χρήσεων που έχουν ή μπορούν να παραλάβουν.
Χρήσεις που πιστεύουμε πρέπει να οριστούν και να οριοθετηθούν με έμφαση στον πολιτισμό και με κριτήρια που δεν θα συγκρούονται με την ιστορικότητα των χώρων. Φιλοδοξούμε επίσης να ανασύρουμε πληροφορίες που δίνει ο παράκτιος βυθός της θάλασσας για την ανάδειξη και προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων της σύγχρονης ανθρώπινης δράσης στην θάλασσα, με στόχο την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου.
Εστιάζουμε σε ιστορικά και νεώτερα μνημεία όχι για να τα περιγράψουμε από νοσταλγία αλλά γιατί η ανάγνωσή τους μας δείχνει πως η ύπαρξη τους στέκεται στοχαστικά, επικριτικά και σε απόσταση από τι έχει συμβεί γύρω τους. Τα τοπία που καθορίζονται από αυτά τα κτήρια θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε μαζί με την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο της προσεχούς διοργάνωσης σε ένα τριήμερο τον Σεπτέμβρη που θα περιλαμβάνει μουσική, εικαστικές – αρχιτεκτονικές εκθέσεις, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, χάραξη ιστορικών διαδρομών – ξεναγήσεις κλπ.»