Περήφανες γυναίκες, αγωνίστριες της ζωής!
Έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας, όμως η πληγή παραμένει «ανοιχτή». Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, αυτή η «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της χώρας μας, δυστυχώς, έχει και σήμερα επίκαιρα μηνύματα. Από τα εκατομμύρια άτομα που αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, από όσους δηλαδή, κατάφεραν να επιβιώσουν από τα γεγονότα της εποχής ελάχιστοι σήμερα παραμένουν ζωντανοί για να τα διηγηθούν στους νεότερους.
Ο σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου αναζήτησε και κατάφερε να ανακαλύψει τρεις γυναίκες που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την καταστροφή, μία εικόνα που τις στοιχειώνει μέχρι σήμερα.
Μικρασιάτισσες, περήφανες γυναίκες
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σήμερα, 8 Μαρτίου, ο σύλλογος οργανώνει εκδήλωση το ερχόμενο Σάββατο 10 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα στη στέγη του συλλόγου (Γ. Μαστρακούλη13-Πλατεία Αλατσάτων-Νέα Αλάτσατα, Ηράκλειο) για να τιμήσει τη Μικρασιάτισσα γυναίκα.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία της φιλολόγου κ. Χρυσής Κρασαγάκη (τρίτης γενιάς Μικρασιάτισσα), με θέμα «Η Μικρασιάτισσα – Αλατσατιανή, από τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου στην Κρήτη… 96 χρόνια μετά».
Θα ακολουθήσει απόδοση τιμών, στις εν ζωή Μικρασιάτισσες γυναίκες, που ήρθαν με τον διωγμό του 1922 στο Ηράκλειο.
«Το Σάββατο στην εκδήλωσή μας θα τιμήσουμε τις γυναίκες εκείνες, τις Μικρασιάτισσες, που παραμένουν ακόμα ζωντανές σχεδόν έναν αιώνα μετά.
Στο πρόσωπό τους τιμούμε όλες αυτές που γλύτωσαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και στάθηκαν στα σπιτικά και στις οικογένειές τους σαν ακλόνητοι βράχοι ή αν τολμήσουμε να πούμε σαν πραγματικοί άντρες και κατάφεραν κυριολεκτικά από τις στάχτες να ξαναστήσουν τα σπιτικά και το βιος τους κάτω από αντίξοες συνθήκες», αναφέρει στην «Π» η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Χριστίνα Χατζηαδάμ.
Όπως τονίζει, πρόκειται για «πραγματικές αγωνίστριες της ζωής που όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν αλλά ήταν και αυτές που ουσιαστικά κράτησαν ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Αλησμόνητων πατρίδων μας, της λατρεμένης μας Μικράς Ασίας».
Η πρόεδρος του συλλόγου Αλατσατιανών σημειώνει πως «σε όλες αυτές, σε όσες ακόμα είναι εν ζωή αλλά και σε αυτές που έχουν φύγει θα αποδώσουμε φόρο τιμής, γιατί τους χρωστάμε όλη μας τη γνώση όλων όσοι μας έμαθαν μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής τους και τις ευγνωμονούμε αιώνια για όλα αυτά τα αυτονόητα καθημερινά αλλά και πολύτιμα εφόδια που μεταλαμπάδευσαν στις επόμενες γενιές με έναν και μοναδικό στόχο, να μην ξεχαστεί ο πολιτισμός της χαμένης αλλά όχι ξεχασμένης μας πατρίδας».
Η εκδήλωση υπήρχε σαν σκέψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου εδώ και πέντε χρόνια και τυχαίνει τώρα κατά την περίοδο της θητείας της κ. Χατζηαδάμ ως προέδρου να μεστώσει και να γίνει επιτέλους πράξη.
Μια ζωή, μια ιστορία
Θα τιμηθούν οι κ.κ. Καφούση Μαρία τ. Μιχαήλ, χήρα Δανδάλη Ιωάννη, γεννήθηκε στη Σάμο στις 14/3/1916 στον Α΄ Διωγμό, από Αλατσατιανούς γονείς, το 1918 επέστρεψε στα Αλάτσατα και το ΄22 με τη καταστροφή ήρθε στο Ηράκλειο, όπου και ζει ως σήμερα.
Μ. Α. του Κ., γεννήθηκε στο Ντερμετζιλή Μ. Ασίας, από Αλατσατιανούς γονείς το 1922, σύμφωνα με την ταυτότητά της.
Το άμεσο συγγενικό της περιβάλλον δηλώνει ότι έχει γεννηθεί προγενέστερα. Μετά την Καταστροφή του ΄22 ήρθε σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου, αυτή τη στιγμή ζει στο Ηράκλειο.
Π. Α. του Δ., γεννήθηκε στο Κίρκαγατς Μ. Ασίας το 1918, μετά τη καταστροφή του ΄22 και, αφού περιπλανήθηκε ανά την Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο όπου και ζει ακόμα.
Κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη
Ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου επανιδρύθηκε το 1982, με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση των ηθών και των εθίμων καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αλατσάτων και της Μικράς Ασίας.
Ο σύλλογος διατηρεί ομάδες εκμάθησης παραδοσιακών χορών (παιδιών και ενηλίκων) με χοροδιδάσκαλο τον κ. Κουρεπίνη Τάσο, ομάδα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά με τη θεατρολόγο κ. Ψαρουδάκη Αγάπη, χορωδία (ενηλίκων και παιδική) με χοράρχη, από τον Ιούνιο του 2012, τον κ. Αντωνακάκη Νίκο, θεατρική ομάδα με σκηνοθέτη τον κ. Αντώνη Διαμαντή, με μια ήδη επιτυχημένη παράσταση «το χρονικό του ΄22» καθώς και εργαστήριο ψηφιδωτού υπό την καθοδήγηση των κ.κ. Μπαλαμούτσου Ηλέκτρας, Αντωνιδάκη Κλαίρης και Παπαδάκη Μαριάννας. Επίσης διατηρεί δανειστική βιβλιοθήκη και έχει τη δική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (alatsata.gr).
Η χορωδία του συλλόγου ιδρύθηκε το 1985. Ερμηνεύει παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια καθώς και τραγούδια από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί πολλές εμφανίσεις στην πόλη του Ηρακλείου και σε όλη την Κρήτη.
Επίσης έχει δώσει συναυλίες στην υπόλοιπη Ελλάδα και στη Μικρά Ασία. Από το 2004 κυκλοφορεί και το CD με τίτλο: «Φύσα αεράκι της Μικρασίας», ταξιδεύοντας μοναδικά τους ακροατές του στις αλησμόνητες πατρίδες.
Με τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητές του, στα τμήματα που διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου έχει μια σταθερή και επιτυχημένη παρουσία και πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και του νομού Ηρακλείου.