Στον δρόμο της δημοπράτησης η… δημοτική πινακοθήκη

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Το δρόμο της δημοπράτησης παίρνει το σημαντικό έργο της αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου Κοθρή καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα βγαίνει στον αέρα η ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού κτηρίου. Πρόκειται για μια σύνθετη μελέτη που αφορά καταρχήν τη στατική ενίσχυση την αρχιτεκτονική αποκατάσταση, τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του χώρου ώστε να μπορεί στο εσωτερικό του να δεχτεί όλα τα έργα της δημοτικής πινακοθήκης. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο έργο το κόστος του ανέρχεται στα 900.000 χιλ. ευρώ. Το κτήριο αφού αποκατασταθεί, θα μπορέσει να στεγάσει περισσότερους από 960 πίνακες ζωγραφικής του δήμου Ηρακλείου, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη, του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου, που όπως είναι γνωστό έχουν ψηφιοποιηθεί  και σήμερα οι πολίτες μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτούς μέσα από την ηλεκτρονική πινακοθήκη της Λότζια που έγινε πράξη μέσα από τη συνεργασία του δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ.

Η αποκατάσταση του σημαντικού αυτού κτηρίου και η αξιοποίηση του ως δημοτική πινακοθήκη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Γ. Αναστασάκη. Ο ίδιος σημειώνει ότι το κτήριο Κοθρή είναι το σημαντικότερο νεοκλασσικό του Ηρακλείου, που φέρει τη σφραγίδα του κορυφαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού, αποτελεί έναν από τους πιο εκλεκτούς μάρτυρες της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Η παραχώρηση του σημαντικού αυτού κτηρίου, αποτελεί δικαίωση της προσπάθειας του δήμου Ηρακλείου να διεκδικεί όλα τα δημόσια κτήρια της πόλης που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, με σκοπό να τα ενσωματώσει λειτουργικά στον ιστορικό ιστό. Το κτήριο Κοθρή σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και ως πολυχώρος έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάδειξης των εικαστικών τεχνών. Το τριόροφο διατηρητέο κτήριο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια κατάσταση απαράδεκτης εγκατάλειψης,  που προκάλεσε βαρύτατα πλήγματα στη στατική του επάρκεια.

Το ιστορικό του κτηρίου

Όπως είναι γνωστό, στους ισόγειους χώρους του κτηρίου, λειτουργούν καταστήματα, ενώ ο πρώτος και δεύτερος όροφος παλαιότερα είχαν αξιοποιηθεί ως κατοικίες. Αρχικά ζούσε εκεί η οικογένεια των γνωστών Ηρακλειωτών Λιοπυράκη και στη συνέχεια η οικογένεια των επίσης γνωστών επιχειρηματιών Τζωρτζάκη και του βουλευτή του νομού Λασιθίου Κοθρή.  Στα τέλη της 10ετίας του ΄70 το κτήριο στέγασε την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η υπηρεσία παρέμεινε εκεί αρκετά χρόνια, ώσπου μετακόμισε στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στο σημαντικό κτήριο του καπνοκοπτηρίου (το μοναδικό βιομηχανικό κτήριο της πόλης που αποκαταστάθηκε). Η απομάκρυνση της Εφορείας  Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σηματοδότησε και το άδειασμα των ορόφων του μεγάρου Λιοπυράκη που από τότε ερήμωσαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ξανά. Το κτήριο είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, όπου τα κεντρικά στελέχη του ποτέ δεν ασχολήθηκαν  σοβαρά με τις προτάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του που είχαν κατατεθεί σε τοπικό επίπεδο.