Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του 3ου Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί». “Μουσικό θέαμα με φωνή, σαξόφωνο, βιολί και πιάνο” θα λάβει χώρα απόψε στις 8.30, στο “Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις”. Ένα σαξόφωνο, ένα πιάνο, ένα βιολί και η φωνή ενός δυστυχισμένου κλόουν που διηγείται τη θλιβερή ιστορία του. Η μπαλάντα για σαξόφωνο και ορχήστρα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την 19η Μαΐου, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Ηχογραφημένη με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου και βραβεύτηκε από το Fono Forum, ως ο δίσκος της χρονιάς για σαξόφωνο. Το έργο του Henri Tomasi βασίζεται στο ποίημα της συζύγου του, της Suzanne Mallard. Κατά κοινή ομολογία πρόκειται για το έργο με τις ωραιότερες μελωδίες για σαξόφωνο.
Η ιστορία, διασκευασμένη από τον Θεόδωρο Κερκέζο καθ’ υπόδειξιν του καθηγητή του, αλλά και φίλου του συνθέτη, JeanMarie Londeix, γοητεύει και συγκινεί. Η προβολή, που θα παρακολουθήσουμε στην οθόνη, αλλά και η εξαίρετη παντομίμα του κλόουν επί σκηνής, ζωντανεύουν την ιστορία, κάνοντας τον θεατή κοινωνό μιας πικρής μουσικοθεατρικής παράστασης, την οποία γλυκαίνει η συμμετοχή της νεοσύστατης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Στο δεύτερο μέρος θα παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με πολλές εναλλαγές, ένα πρόγραμμα γεμάτο νοσταλγία. Ρεσιτάλ κιθάρας με τον Γιώργο Μαστοράκη πραγματοποιείται αύριο, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο “Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις”. Ο δεξιοτέχνης της κιθάρας και διευθυντής της Γναθοχειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, Γιώργος Μαστοράκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1957.
Αριστούχος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, εξειδικεύτηκε στη Γναθοχειρουργική με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, την Αγγλία και τις Η.Π.Α. Πήρε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 10 ετών στο Ηράκλειο με καθηγητή τον Νίκο Φρουδαράκη και συνέχισε στην Αθήνα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, αποφοιτώντας με «άριστα παμψηφεί».
Παιδί του Μάνου Χατζιδάκι και του Μουσικού Αυγούστου, δεν εγκατέλειψε ποτέ την αγάπη του για την κιθάρα. Παρά τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη Μπαρόκ και τη μουσική της Αναγέννησης, ιδιαίτερα μάλιστα με την κατασκευή των μουσικών οργάνων της εποχής.
Σημαντικά άρθρα του για τη διαμόρφωση των νυχιών του δεξιού χεριού έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό TAR. Συναυλία με θέμα”Ο Νίκος Καζαντζάκης και η μουσική” θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις».
Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει τόσο απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα, ώστε να γνωρίζουμε πλέον περίπου τα πάντα για τη ζωή και την προσωπικότητα του. Πανεπιστημιακές έδρες σε όλον τον κόσμο, διδακτορικές διατριβές, άρθρα και μελέτες, βιβλία από ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, που αναφέρονται στη ζωή του, έχουν σχεδόν εξαντλήσει τον βίο του ανεξάντλητου, μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.
Και όμως! Κάτι που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό τουλάχιστον είναι η σχέση του με τη μουσική. Πόσο την αγαπούσε; Τι του άρεσε να ακούει; Μουσικολογική επιμέλεια-παρουσίαση: Μαρία Χναράκη. Τραγούδι: Μυρτώ Γεωργιάδου & Γιάννης Κασσωτάκης. Πιάνο: Λίλυ Δάκα.