Στο επίκεντρο το αντίγραφο του εμβληματικού ρολογιού του Αγ. Μύρωνα

Με ένα γύψινο αντίγραφο σε μινιατούρα του  ρολογιού που δεσπόζει στον Άγιο Μύρωνα και αποτελεί σημείο αναφοράς της κωμόπολης επέλεξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος να πει καλή χρονιά σε όλους με το ημερολόγιο του 2019.

Το ημερολόγιο, προσεγμένο από κάθε πλευρά, αποτελεί παράλληλα ένα όμορφο διακοσμητικό που θυμίζει έντονα την κωμόπολη με την αντιγραφή του επιβλητικού ρολογιού.

Το εμβληματικό ρολόι

Το ρολόι είχε ολοκληρωθεί  την δεύτερη δεκαετία του 1900 στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου, στον Κιχιλά και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του οικισμού  σε υψόμετρο 472 μ.   Από το σημείο αυτό μπορεί ο επισκέπτης να δει γύρω στα σαράντα χωριά των  επαρχιών Μαλεβιζίου, Τεμένους,  Πυργιωτίσης, το Ηράκλειο και τη Ντία.

Ο πρώτος μηχανισμός του ρολογιού ήταν ιταλικής προέλευσης από τη Γένοβα και δωρήθηκε από τον  αείμνηστο Ι. Νικολόπουλο ο οποίος ήταν εγκατεστημένος στην Αργεντινή με σκοπό να στηθεί στην εκκλησία του Αγίου Μύρωνα. Όμως το κωδωνοστάσιό της δεν μπορούσε να δεχθεί τον μηχανισμό και έτσι οι τότε εκπρόσωποι της κωμόπολης  στο Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να τοποθετηθεί στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στον Κιχιλά.

Έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του κτηρίου και  ολοκληρώθηκε το 1927 όπου  τοποθετήθηκε ο μηχανισμός του  δίνοντας σ’ όλους εκείνα τα χρόνια να γνωρίζουν επακριβώς την ώρα με τον χαρακτηριστικό ήχο του, μα και με την ευκρίνεια των δεικτών του.

Για πολλά χρόνια το ρολόι κούρδιζαν μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού Σχολείου αλλά και γείτονες  του σχολείου που ανέβαιναν την ξύλινη σκάλα του  και με μια μανιβέλα κατάφερναν να ανεβάζουν τα “βόλια” όπως λέγονταν προκειμένου  να λειτουργεί  ο μηχανισμός του.

Το ρολόι υπήρξε στενά συνδεδεμένο με τις ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές της περιοχής  μια και οι χτύποι του, ένας ανά ημίωρο και όσοι ανάλογα με την ώρα, καθόριζαν μέχρι και τις αγροτικές δουλειές αφού ακούγονταν σε μεγάλη έκταση απ’ το χωριό.

Χαρακτηριστική και μια απ’ τις μαντινάδες γ αυτό:

«Εκεί ψηλά στον Κιχιλά

βρίσκεσαι το ρολόι

μετρά τις ώρες ρυθμικά

σαν χάντρες κομπολόι».

Η φθορά του χρόνου όμως άρχισε να “χτυπά” το ρολόι του Αγίου Μύρωνα και να παρουσιάζει εκτός των άλλων και στατικά προβλήματα. Έτσι ο τότε Δήμος Γοργολαΐνη με δήμαρχο τον Γ. Ματθαιάκη  και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν τη συντήρηση και την ανακαίνιση του. Μέσω των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηρακλείου ξεκίνησε η όλη διαδικασία. Την μελέτη -που σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν ιδιαίτερα δύσκολη – ανέλαβε ο πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου μηχανικός  Μανόλης Βασιλάκης  και στη συνέχεια ο πολιτικός μηχανικός και εργολάβος Δημ. Έργων  Γιώργος Γαλενιανός – με καταγωγή από τον πατέρα και τον παππού απ’ τον Άγιο Μύρωνα – προχώρησε στην ανακατασκευή, την αντιστήριξη, την ενίσχυση του τρούλου, τις πόρτες ανόδου και τη σκάλα που οδηγεί στο κωδωνοστάσιο του ρολογιού.

Αποτέλεσμα ήταν να παραδοθεί μια προσεγμένη από κάθε άποψη δουλειά στο Τοπικό Συμβούλιο, τον πρόεδρό του Γιάννη Σηφάκη και σ’ όλους τους Αγιομυριανούς  το 2011, ένα στέρεο και αξιοθαύμαστο οικοδόμημα  που αποτελεί  αναπαλαιωμένο κόσμημα τόσο για την κωμόπολη όσο και για όλη την περιοχή.

Παράλληλα φωτίστηκε ενώ εκσυγχρονίσθηκε ο μηχανισμός του όμως  ο  ρυθμικός ήχος του παραμένει ο ίδιος ξυπνώντας μνήμες και δημιουργώντας  την αίσθηση ότι μία ιστορική κωμόπολη  της Κρήτης παραμένει ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου.

Ο παλιός μηχανισμός του με τα γρανάζια, τη μανιβέλα κ.ά. έχουν διασωθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και βρίσκονται ως εκθέματα στην αίθουσά του ξυπνώντας μνήμες σε όσους είχαν την τύχη να το κουρδίζουν αλλά κι όσους με δέος το θαύμαζαν επί χρόνια.