φΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Εσπερίδα μνήμης για τον ποιητή Μηνά Δημάκη

Εκδήλωση / εσπερίδα μνήμης για τον ποιητή Μηνά Δημάκη,  οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου “Λυχνοστάτης” την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» (οδός Ανδρόγεω 2ος όροφος), στις 7.30 το απόγευμα, με αφορμή τα 110 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την γέννηση του.

Το πρόγραμμα της εσπερίδας, συνδιοργανώνεται με τη Λέσχη Ποίησης Ηρακλείου -και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου.

Στην εσπερίδα θα μιλήσουν οι Αντώνης Σανουδάκης με θέμα  ‘’Προσεγγίζοντας την ποίηση του Μ. Δημάκη’’,

Ο καθηγητής, συγγραφέας και προσωπικός φίλος του Μηνά Δημάκη Σταύρος Αμανάκης,  Μ.Α. Νεοελληνικής Φιλολογίας και ερευνητής της επιστολογραφίας του Μηνά Δημάκη με θέμα “Ο κριτικός/δοκιμιογράφος Μ. Δημάκης”, καθώς και η Χριστίνα Λιναρδάκη, προϊσταμένη του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας & Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα παρουσιάσει τον τιμητικό τόμο για τον Μηνά Δημάκη που εξέδωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος (σε επιμέλεια της Ευτυχίας Παναγιώτου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας και ποιήτρια).

Παρεμβάσεις

Αθ. Ψαρουλάκη με θέμα “Η ψηφιοποίηση του αρχείου του Μηνά Δημάκη”

Αντ. Περαντωνάκης με θέμα «Μαθητεία στην ποίηση του Μ. Δημάκη» με τους καθηγητές Ντιάνα Μανουρά & Δημήτρη Περοδασκαλάκη (πολιτιστικό πρόγραμμα 8ου ΓΕΛ, 2009)

Λίλυ Δάκα με θέμα Η Ρίκα Δεληγιαννάκη και ο κύκλος «Κάψαμε τα καράβια μας»  Μαρ. Δεληγιαννάκη σε μια μουσική παρέμβαση.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και video-clip με μουσική των αδελφών Μιχ. & Παντ. Καλογεράκη σε ποίηση Μ. Δημάκη («Είναι δρόμοι»).

Σημειώνεται ότι ο Μηνάς Δημάκης εργάστηκε στην ΤτΕ για 22 έτη (1937 – 1959) και κατά το διάστημα αυτό μετοίκησε από το Ηράκλειο στην Αθήνα, όπου και έζησε μέχρι το τραγικό τέλος του (αυτοκτόνησε στις 13/7/1980).

Ποιήματα του Μ. Δημάκη έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, γερμανικά και σε άλλες γλώσσες.

Του απονεμήθηκαν το 2ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1957 («Σκοτεινό πέρασμα»), το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1961 («Το ταξίδι») και το 1ο Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 1975 («Η ποίηση του Σεφέρη»).

Στο Μουσείο «Λυχνοστάτης» έχει πρόσφατα διαμορφωθεί αίθουσα όπου στεγάζει το αρχείο του ποιητή, μετά από την ευγενή παραχώρηση του Αντώνη Σανουδάκη.