Καλεσμένος από το Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, ο σημαντικός Ηρακλειώτης καλλιτέχνης Κωστής Μουδάτσος εκθέτει τα έργα του, στην περίφημη Villa Kerylos, ένα μοναδικό εθνικό μνημείο της Γαλλίας, ελληνικού ενδιαφέροντος, μια και πρόκειται για αναβίωση οικίας από τη Δήλο, από τον μεγάλο φιλέλληνα αρχαιολόγο Theodor Reinach.
Τα έργα που εκθέτει ο Κωστής Μουδάτσος έχουν ως θέμα την αλληγορία του πλατωνικού σπηλαίου, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο της Νίκαιας με τίτλο “De quoi l’hellenism est-il le nom?”. Τα εγκαίνια έγιναν στις 4 Μαΐου και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 του ίδιου μήνα.
Προηγήθηκε διάλεξη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη με μικρή εισαγωγή στην αλληγορία του σπηλαίου και τον τρόπο που εκείνος προσέγγισε με τη ζωγραφική του τον μύθο. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα. Γράφει μεταξύ άλλων για το έργο του ο Gilbert Gachet, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Caen:
«Στο σύνολο της δουλειάς του ο Κ. Μουδάτσος με εμπεδωμένη τεχνική δεξιότητα απεικάζει τις τέσσερις υφές των όντων όπως τις βαθμολογεί ο Πλάτων στο Μύθο του Σπηλαίου στο Έβδομο Βιβλίο της Πολιτείας. Έτσι, στην πρώτη βαθμίδα, οι σκιές, στα αντίστοιχα έργα, αποδίδουν τη φλυαρία του ευτελούς όντος.
Στη δεύτερη, την άμεση ομιλία του στον πραγματικό κόσμο, στην τρίτη τη λογοκρισία, την τύχη του στην επιστήμη, με την ευρύτερη έννοια, και στην τέταρτη, ύστερα απο την καθολική υπέρβαση, το απόλυτο ιδεολόγημά του.
Η ζωγραφική οιστρήλατη ποίηση του Κ. Μουδάτσου ολοκληρώνεται σε ένα δεύτερο σύνολο με βάση τα τέσσερα στοιχεία της συμπαντικής εντοσθιότητας, με τη φωτιά, το νερό, το χώμα, τον αέρα, όπου αδιαλείπτως σημεία σύμβολα μεταθέτουν το “τότε“ στο “τώρα“, ρευστοποιώντας σε χρώμα τις προσωκρατικές κοσμολογικές αναζητήσεις».