Στους 100.000 έφθασαν οι θεατές που αγκάλιασαν και τίμησαν την ταινία «Καζαντζάκης», ανεβάζοντάς την στην κορυφή του box office!
Ερωτηθείς για την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου που εισπράττει, ο σκηνοθέτης της ταινίας απάντησε: “Ο Άλφρεντ Χιτσκοκ που βρέθηκε συχνά απέναντι σε άγριες επιθέσεις κριτικών έλεγε: κάθε έργο τέχνης αξιολογείται από την Ιστορία και από τους απλούς ανθρώπους που θα το παρακολουθήσουν. Όσο για τη ταινία μας απλοί άνθρωποι αλλά και μεγάλες προσωπικότητες της χώρας που την είδαν εισέπραξαν αγάπη, συγκίνηση, αισιοδοξία και μας ανταπέδωσαν αντίστοιχα αισθήματα. Για τα υπόλοιπα θα μιλήσουν οι καιροί και η Ιστορία”.
Ενθουσιασμένη και συγκινημένη είναι και η Νίκη Σταύρου, των εκδόσεων Καζαντζάκη, η οποία θυμάται: «Όταν επισκέφθηκε ο Γιάννης Σμαραγδής τις Εκδόσεις Καζαντζάκη για να ζητήσει την άδεια να κάνει ένα έργο για τον Νίκο Καζαντζάκη, το πρώτο πράγμα που ένιωσα από εκείνον ήταν η αγάπη του για τον μεγάλο συγγραφέα. Και το πρώτο πράγμα που ο Γιάννης Σμαραγδής είδε μπροστά του δρασκελίζοντας το κατώφλι μας δίπλα στη βιβλιοθήκη με τα βιβλία μας ήταν η μεγάλη εικόνα του Νίκου και της Ελένης του, όπου εκείνος, γερασμένος πια, κάθεται με ένα βιβλίο στα πόδια του, καθώς η Ελένη σκύβει από πάνω του στοργικά.
Ο Γιάννης Σμαραγδής έμεινε συνεπαρμένος αρκετή ώρα κοιτάζοντας αυτή τη φωτογραφία και στην ταινία του, από όλες τις πτυχές που χαρακτηρίζουν το «ιερό τέρας» της λογοτεχνίας Νίκο Καζαντζάκη φώτισε την καρδιά του, τους ανθρώπους που αγάπησε και που τον αγάπησαν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια μεγάλη και πολύπτυχη ιστορία αγάπης, όλη λουσμένη με το ελληνικό φως»
Kλείνοντας σημειώνει: «Εγώ, ως Νίκη, που γνώρισα το χαμόγελο της νονάς μου, της Ελένης Καζαντζάκη, όταν μιλούσε για τον Νίκο της είδα το ίδιο ακριβώς χαμόγελο στο πρόσωπο της Μαρίνας Καλογήρου όταν ήταν με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, ο οποίος ενσάρκωσε με σεβασμό τον Νίκο Καζαντζάκη. Και αυτό για μένα λέει πολλά».
Εστιάζοντας στο ελληνικό φως, σε αισθήσεις και χρώματα μιας άλλης εποχής και στον κρουστό ελληνικό λόγο του Καζαντζάκη, η νέα προσωπογραφία του Γιάννη Σμαραγδή σκιαγραφεί τον μεγαλύτερο Έλληνα συγγραφέα μετά τον Όμηρο, υποστηριγμένη από ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών.
Τον κεντρικό χαρακτήρα Νίκο Καζαντζάκη υποδύεται με ιδιοφυή τρόπο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η σπουδαία Μαρίνα Καλογήρου τη σύντροφό του Ελένη. Ο οκτάχρονος Αλέξανδρος Καμπαξής είναι ο Νίκος Καζαντζάκης σε μικρή ηλικία, ενώ ο Στέφανος Ληναίος υποδύεται τον συγγραφέα σε ώριμη ηλικία.
Ένα πλήθος εκλεκτών ηθοποιών πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές. Ο Αργύρης Ξάφης υποδύεται τον πατέρα του Καζαντζάκη και η Μαρία Σκουλά τη μητέρα του. Τον Άγγελο Σικελιανό ενσαρκώνει ο Νίκος Καρδώνης, τη σύζυγό του Εύα η Αμαλία Αρσένη, την Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, τον Ζιλ Ντασέν ο Αλέξανδρος Κολλάτος, τη Μελίνα Μερκούρη η Ζέτα Δούκα, το δρ. Χαϊλμάγιερ ο Adrian Frieling, στον ρόλο της «Καλής Μάγισσας» η Anthoula Katsimatides και στο ρόλο του δρ. Στέκελ, μια εμφάνιση έκπληξη από τον Νίκο Μαρινάκο.
Άλλοι άξιοι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στην ταινία είναι η Όλγα Δαμάνη και η Έρση Μαλικένζου, ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο Τάκης Παπαματθαίου, ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης στον ρόλο του El Greco, συμμετέχει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ενώ το ρόλο του Γιώργη Ζορμπά ερμηνεύει εκπληκτικά ο Θοδωρής Αθερίδης και βεβαίως τον ηγούμενο της Μονής Σινά υποδύεται ο Στάθης Ψάλτης.
Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας είναι ο σκηνοθέτης /σεναριογράφος Γιάννης Σμαραγδής, η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή, ο Γάλλος συμπαραγωγός Vincent Michaud, ο διευθυντής φωτογραφίας Άρης Σταύρου, ο μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας, ο ενδυματολόγος/σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας, η μοντέζ Στέλλα Φιλιπποπούλου, ο ηχολήπτης Άρης Αθανασόπουλος.
Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής και στον πρόσφατα εκλιπόντα Στάθη Ψάλτη, ο οποίος έκανε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία, αφήνοντας στην ταινία το τελευταίο καλλιτεχνικό του ίχνος.