Πρόκειται για μια χαλκογραφία εν αναμονή με την κεφαλή του Αριστοτέλη, μια χαλκογραφία εν αναμονή με την κεφαλή του Αισχύλου και μια ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο με την κεφαλή του Ιωάννη Συκουτρή.
Τα έργα τα οποία δημιουργήθηκαν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε χαρτονομίσματα και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, κοσμούν ήδη το χώρο του Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης στο Τμήμα Εσωτερικού Δανεισμού.
Ο Δήμος Ηρακλείου, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στον Μίνωα Ορφανό για την τιμητική δωρεά των έργων.
Ο Λάμπρος Ορφανός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1938-1942) Ιστορία της Τέχνης και Χαρακτική (1943-1947) στο εργαστήρι του Γιάννη Κεφαλληνού, από τον οποίο έμαθε την απαιτητική τεχνική του καλεμιού. Το 1949 προσλήφθηκε από το Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος, ως χαράκτης.
Το 1952 έφυγε με υποτροφία για μετεκπαίδευση στο Παρίσι, όπου έμεινε μέχρι το 1955. Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήρι του Robert Cami, συνέχισε τις χαρακτικές σπουδές του. Διατήρησε την ειδική σχέση με τον δάσκαλό του και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Παράλληλα, στην École Estienne εξειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου και στη χάραξη γραμματοσήμων.
Στο Παρίσι χάραξε στον χαλκό σκηνές της καθημερινής ζωής και άλλα έργα εμπνευσμένα από την προσωπική του ζωή και τα ταξίδια του.
Στην επιστροφή του στην Αθήνα ξανασυνεργάστηκε με το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών. Δημιούργησε τα κυριότερα χαρτονομίσματα του Ελληνικού Κράτους. Το 1963 σύναψε αποκλειστικό συμβόλαιο χάραξης τραπεζογραμματίων, με τη Διεθνή Εκτυπωτική Εταιρεία Χαρτονομισμάτων και Αξιών De La Rue-R. Giori Company. Τη δεκαετία του 1960 δημιούργησε το λογότυπο του νεοσύστατου Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ το 1977 φιλοτέχνησε δύο γραμματόσημα των ΕΛ.ΤΑ.
Ο Λάμπρος Ορφανός σταμάτησε να χαράσσει προσωπικά έργα στο τέλος της δεκαετίας του ’50, επιλέγοντας τη ζωγραφική. Τότε φιλοτέχνησε ελαιογραφίες, ακουαρέλες και παστέλ. Έργα του βρίσκονται σε πολλά μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1935 έργα του εκτέθηκαν σε πολλές εκθέσεις. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1995.