Ομιλία της αρχαιολόγου Ελένης Χρηστάκη με θέμα «Συμβολή στη μελέτη των αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτηρίου της Ζωμίνθου» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο κτήριο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα (Παρθενώνος 14).
Η διάλεξη γίνεται το πλαίσιο της σειράς «Κύκλος – Διάλογοι για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική».
«Οι ανασκαφές -όπως τονίζεται από την ομιλήτρια -των Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη από το 2004 μέχρι σήμερα που τελούνται υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ανέδειξαν ένα σημαντικό κτήριο που αποτελείται από περισσότερους από εξήντα χώρους στο ισόγειο, είναι κατασκευασμένο από υλικά του φυσικού πλούτου του Ψηλορείτη και διατηρεί τοίχους που σώζονται μέχρι περίπου 3 μ. ύψος.
Το “Κεντρικό Κτήριο”, όπως συμβατικά έχει ονομαστεί, περιβάλλεται από έναν εκτεταμένο οικισμό, ίχνη του οποίου έχουν εντοπιστεί επιφανειακά και αποτελεί το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα οικιστικό κέντρο των Μινωικών χρόνων στα βουνά. Η χρονολόγησή του από τους ανασκαφείς το τοποθετεί στην ΜΜ ΙΙΙβ-ΥΜ ΙΑ περίοδο, με την ύπαρξη και παλαιότερων φάσεων».
Στην ομιλία της η κα Χρηστάκη θα επικεντρωθεί «στον τρόπο κατασκευής του κτηρίου και σε επιμέρους ζητήματα σχετικά με τη μελέτη της επιφάνειας του ορόφου, τον διαχωρισμό στεγασμένων και μη χώρων, τον τρόπο θεμελίωσης, τη λειτουργία μονάδων, τον τρόπο στέγασης και την επιλογή της θέσης σε σχέση και με το χαρακτήρα του κτηρίου.
Σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως ένα καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα τεκμηρίωσης, μελέτης και διαχείρισης των αρχαιολογικών δεδομένων που βασίζεται σε διεθνή σημασιολογικά μοντέλα, παρουσιάζεται ως μεθοδολογικό εργαλείο».