Λιλιπούτειοι τσολιάδες, κορίτσια και αγόρια με παραδοσιακές φορεσιές έδωσαν ξεχωριστή νότα στην παρέλαση που έγινε στο Ηράκλειο

Πέρασαν σχεδόν δύο αιώνες από τη στιγμή που οι υπόδουλοι Έλληνες ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης και σήμερα μπορούμε να απολαύσουμε την ελευθερία μας.

Οι Ηρακλειώτες τίμησαν χθες την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 καθώς συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Με ελληνικές σημαίες στα χέρια και κάποια ντυμένα τσολιάδες, τα μικρά παιδιά έκλεψαν για ακόμα μια φορά την παράσταση.

Μία εικόνα που μας κάνει να ελπίζουμε ότι η παράδοση δεν χάνεται

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων-προσκύνημα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Ηράκλειο.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίος, ενώ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στεφάνια κατέθεσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, βουλευτές, ευρωβουλευτές, ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, απόστρατων αξιωματικών, αντιστασιακών οργανώσεων.

Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση από μαθητές δεκάδων σχολείων του Δήμου Ηρακλείου. Ακόμα, παρέλασαν σύλλογοι και αθλητικά σωματεία, ενώ το θερμό χειροκρότημα των πολιτών απέσπασαν οι έφεδροι αξιωματικοί της ΣΕΑΠ και αεροπόροι από την 133 ΣΜ.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Το χειροκρότημα απέσπασαν οι μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηρακλείου
Το χειροκρότημα απέσπασαν οι μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηρακλείου

Μεταξύ των παιδιών που ξεχώρισαν ήταν η Δήμητρα-Ελένη Παντεχάκη, παραστάτρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηρακλείου, η αμαζόνα της Κρήτης που βάζει πλώρη για τους επόμενους Παραολυμπιακούς στην ιππασία.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως «η σημερινή μέρα, κάθε χρόνο, μάς θυμίζει τους αγώνες που πρέπει να συνεχίσει να δίνει ο λαός μας. Να προσπαθήσουμε να έχουμε ειρήνη στην περιοχή, να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε άλλο όποτε χρειαστεί και βέβαια να θυμίσει πως σεβόμαστε την ανεξαρτησία της χώρας μας αλλά και την ανεξαρτησία των άλλων χωρών και με ποιους ιστορικά έχουμε παλέψει ενάντια σε ποιους».

25η Μαρτίου: επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων-προσκύνημα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Ηράκλειο.
Μία εικόνα που μας κάνει να ελπίζουμε ότι η παράδοση δεν χάνεται

 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης σε μήνυμα του για την εθνική μας επέτειο ανέφερε ότι «η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή γιορτή για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού για ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση. Το 1821 αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή αμφισβήτησης της δουλείας, της ξένης τυραννίας και της καταπίεσης, το μεγάλο άλμα του Ελληνισμού προς την ίδια την ιδέα της ύπαρξής του.

Με την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση της 25ης Μαρτίου, ο Ελληνισμός ως εθνική οντότητα  έβαλε τα θεμέλια για το σύγχρονο νεοελληνικό κράτος». Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι τα μηνύματα του αγώνα των προγόνων μας είναι διαχρονικά και επίκαιρα για ενότητα, αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, δημιουργία και πρόοδο.

H ΣΕΑΠ και η 133 ΣΜ είχαν δυναμική παρουσία στην παρέλαση
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, ανέφερε: «Ημέρα θρησκευτικής κατάνυξης, εθνικής μνήμης και επέτειος αναγέννησης του Ελληνισμού, η 25η Μαρτίου.

Έπειτα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς στον τουρκικό ζυγό, έπειτα από πολύνεκρες απελευθερωτικές εξεγέρσεις και μακρά προετοιμασία για την αφύπνιση του αντιστασιακού πνεύματος των υποδούλων Ελλήνων, η 25η Μαρτίου 1821 υπήρξε η απαρχή νέων αγώνων και αναρίθμητων θυσιών του λαού μας για την εθνική μας ανεξαρτησία, για την απολύτρωση από τους βάρβαρους κατακτητές.

Η Επανάσταση του 1821 εξακολουθεί να μας δείχνει τον δρόμο της πίστης στο ιδανικό της ελευθερίας, την ανάγκη να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας, της ομοψυχίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, όσο δύσκολα και κρίσιμα και αν είναι τα χρόνια.

Απαιτείται εγρήγορση, ενότητα και διαρκής αγώνας από όλους μας  προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής μας, να σταθούμε αντάξιοι της ιστορικής μας πορείας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Στο περιθώριο της παρέλασης, υπήρξε διαμαρτυρία για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ δεν έλειψε η συγκίνηση όταν ακούστηκε το «Μακεδονία ξακουστή».

 

Διαβάστε επίσης: