Συγκίνησαν οι «Μικρές ιστορίες της πόλης» για την γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη

Το ενδιαφέρον του κοινού κέντρισαν οι ομιλίες του αρχιτέκτονα ΕΜΠ Οδυσσέα Ν. Σγουρού με τίτλο ««Συνάψεις της παράδοσης και της νεωτερικότητας στο έργο της Κρήσσας γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη» και της εικαστικού-επιμελήτριας Μαρία Χουλάκη η οποία παρουσίασε φωτογραφικό υλικό για την γλύπτρια, στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου ομιλιών με τίτλο «Μικρές ιστορίες της πόλης» που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον φορέα Photoxenia στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βιβλιοθήκης.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη καλωσόρισε την γλύπτρια, τους ομιλητές και το κοινό πριν την έναρξη της διαδικτυακής ομιλίας του Οδυσσέα Ν. Σγουρού ο οποίος φώτισε την πορεία και το σημαντικό καλλιτεχνικό έργο της Ασπασίας Παπαδοπεράκη. Η γλύπτρια γεννήθηκε κοντά στην Κνωσό, και σπούδασε γλυπτική στην Αθήνα και το Παρίσι. Όπως σημείωσε ο Οδυσσέας Ν. Σγουρός, η διαδρομή της στον χώρο της τέχνης εκφράζει την αφοσίωση και τη δημιουργική της ετοιμότητα ενώ η σχέση της με τα γράμματα, την παράδοση και τις νεωτερικές εκφράσεις του 20ου αιώνα, διαμόρφωσε ένα πεδίο αναζητήσεων το οποίο συνέβαλε στην καλλιτεχνική της εξέλιξη. Γλύπτρια, ζωγράφος και εικαστικός, γεωμέτρης και χωροτάκτης, σκηνογράφος και γραφίστρια, συγγραφέας και διανοούμενη, πνευματική προσωπικότητα και φύση ανήσυχη η Ασπασία Παπαδοπεράκη, όπως τόνισε ο ομιλητής, εναντιώνεται με το έργο της στους πολύτροπους μηχανισμούς της λήθης. Έργα της κοσμούν δημόσιους χώρους και πλατείες σε πόλεις και οικισμούς, ιδιαίτερα στην Κρήτη. Σημαντική στην εκδήλωση ήταν η συμβολή της εικαστικού και επιμελήτριας Μαρίας Χουλάκη η οποία παρουσίασε σειρά φωτογραφιών της (ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ) από το εργαστήριο της Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

Η εκδήλωση θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στη σελίδα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Youtube στην οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει και τις προηγούμενες ομιλίες των «Μικρών ιστοριών της πόλης».