Τουλάχιστον τριτοκοσμικές θα χαρακτήριζε κανείς τις συνθήκες φύλαξης ελληνικών, ρωμαϊκών και ασσυριακών αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο.
Εκτός του ότι είναι «σουρωτήρι» από πλευράς ασφάλειας, καθώς πρόσφατα αποκαλύφθηκε η μεγάλη κλοπή πολύτιμων εκθεμάτων, τώρα έρχονται να προστεθούν και προβλήματα στην προστασία των εκθεμάτων του από καιρικά φαινόμενα.
Μάλιστα, σε οροφή αίθουσας έχει τοποθετηθεί ένα λεπτό «σεντονόπανο» για προστατεύει από τα φυσικά φαινόμενα, μιας και η οροφή έχει υποστεί φθορές, κοινώς μπάζει νερά.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Artnet πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου διαπίστωσαν ότι έλειπαν οι γυάλινες επιφάνειες από τον φεγγίτη στις γειτνιάζουσες αίθουσες 8 και 23.
Στην αίθουσα 8, όπου φιλοξενούνται τα ογκώδη γλυπτά και οι λαξευτές πέτρινες πλάκες από το παλάτι του Ασσύριου βασιλιά στο Νιμρούντ (σημερινό Ιράκ), το υλικό που κάλυπτε τον φεγγίτη έχει σκιστεί.
Το μουσείο για να αντισταθμίσει τον κρύο αέρα έχει τοποθετήσει επιδαπέδιες θερμάστρες δίπλα από έναν φτερωτό ταύρο με ανθρώπινο κεφάλι που χρονολογείται το 865-860 π.Χ, καθώς και σε άλλα σημεία των αιθουσών. Ίδια εικόνα και στην αίθουσα 23 στην οποία βρίσκονται ελληνικά εκθέματα, ενώ μια επιδαπέδια θερμάστρα δεσπόζει μπροστά ακριβώς από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που εκτίθενται σε άλλη αίθουσα.
Πότε θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης
Οι αίθουσες 8 και 23 κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα και είναι οι παλαιότερες του Βρετανικού Μουσείου. Σε ερώτηση του Artnet το Βρετανικό Μουσείο απάντησε πως οι φεγγίτες δεν θα αντικατασταθούν, μέχρι να ξεκινήσει η ανακαίνιση ολόκληρης της πτέρυγας. Ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση αναμένεται να βγει στον αέρα την Άνοιξη, αλλά οι εργασίες είναι μάλλον απίθανο να ξεκινήσουν πριν από τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025.
«Έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι απαιτείται αντικατάσταση και ανανέωση ολόκληρης της οροφής, η οποία θα γίνει στο πλαίσιο του γενικού σχεδιασμού του μουσείου.
Επί του παρόντος υπάρχουν προσωρινά μέτρα σε ορισμένες αίθουσες για την προστασία των συλλογών, των επισκεπτών μας και του προσωπικού από το νερό», επεσήμανε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείο. Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις αίθουσες με τις ελληνικές, ρωμαϊκές και ασσυριακές αρχαιότητες έχουν κάνει πολλές φορές τον γύρο του κόσμου.
Τον 2018, πλάνα που έδειχναν νερό να στάζει στην αίθουσα που στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Ωστόσο, έκτοτε φαίνεται ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες, χρησιμοποιούσε όμως επί χρόνια τη δικαιολογία ότι δεν επέστρεφε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την ασφαλή φύλαξη των αρχαιοτήτων.