η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου στο Μουσείο

Από την  Κνωσσό και το Μουσείο Ηρακλείου  θα ξεκινήσει μεταξύ άλλων η πιλοτική λειτουργία  του ηλεκτρονικού εισιτήριου, τον  Μάιο του 2018.

Αυτό τονίστηκε κατά την παρουσιαση   στρατηγικής ανάπτυξης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ)  από την  υπουργό  Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και τη νέα πρόεδρος του Ταμείου, Αθηνά Χατζηπέτρου, παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη και  μελών του νέου ΔΣ και άλλων.

Όπως αναφέρθηκε ο χάρτης αυτός δίνει προτεραιότητα σε τέσσερις βασικούς άξονες: ηλεκτρονικό εισιτήριο, πωλητήρια, αναψυκτήρια και υποστήριξη του αρχαιολογικού έργου (μελέτες, εκδόσεις και απαλλοτριώσεις). Όπως αναφέρθηκε, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχος και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ύψους 1,2 εκατ. ευρώ), αφορά τη δημιουργία εγκατάστασης και λειτουργία α) συστήματος e-ticketing που καλύπτει κεντρικά την έκδοση εισιτηρίων από πολλαπλά κανάλια πώλησης, καθώς και τη λειτουργία των εκδοτηρίων και β) συστήματος access control για τις ανάγκες ελέγχου πρόσβασης στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους και αποτελείται από τουρνικέ και φορητές συσκευές επικύρωσης στους παραπάνω χώρους.

Τα αναψυκτήρια σε Ηράκλειο-Μάλια

Ως προς τα αναψυκτήρια, το ΤΑΠ σκοπεύει στην εκμίσθωση αναψυκτηρίων. Όπως αναφέρθηκε, από το τέλος του 2015 και μέχρι σήμερα έκλεισαν εννέα μεγάλα αναψυκτήρια, μεταξύ αυτών της Ολυμπίας, του Ηρακλείου, της Λίνδου, της Θεσσαλονίκης και των Μαλλίων, σε άλλα 12 αναψυκτήρια έχουν λήξει οι συμβάσεις, χωρίς να έχουν είτε ανανεωθεί είτε επαναπροκηρυχθεί, άλλα 45 παραμένουν κενά χωρίς πλάνο αξιοποίησης, ενώ δύο προκηρύξεις του 2017 κρίθηκαν άγονες. «Σχεδιάζουμε πολιτική με βασική προτεραιότητα τον επισκέπτη, προκηρύσσοντας νέο δίμηνο», αναφέρθηκε στη συνέντευξη.

  • Ενίσχυση της επισκεψιμότητας και στους υπόλοιπους 210 χώρους μέσα από τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών σε συνεργασία με τα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού.
  • Ως προς τα πωλητήρια, το πλάνο ανάπτυξης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαδικτυακή πώληση προϊόντων (e-commerce), τη σύγχρονη και δυναμική στρατηγική προώθησης πολιτιστικών προϊόντων (βιβλία, εκδόσεις, κοσμήματα, εκμαγεία και συλλεκτικά είδη, παιδικά, είδη γραφείου κ.α.), την πολιτική προβολής με καταλόγους και newsletters, την αναβάθμιση των υποδομών των πωλητηρίων με τεχνολογικό εξοπλισμό και POS, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη της ταυτότητας και δημιουργίας.

Όπως αναφέρθηκε, στον επόμενο μήνα προκηρύσσεται συνεργασία με τράπεζα και μεταφορική, στο επόμενο τρίμηνο η ηλεκτρονική πώληση των εκμαγείων και αντιγράφων και η αποστολή τους θα είναι εφικτή, ενώ ήδη η Διεύθυνση εκδόσεων παρέχει δυνατότητα ψηφιοποιημένων εκδόσεων.

«Παρά την αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 16%, οι πωλήσεις των πωλητήριων παρουσιάζουν μηδενική αύξηση και παραμένουν χαμηλότερα από 4 εκατομμύρια ετησίως, δηλαδή ανά επισκέπτη παίρνουμε έσοδα 0,3 ευρώ, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσό αυτό είναι υπέρ δεκαπλάσιο, ενδεικτικά στη Γαλλία είναι 7 ευρώ. Ενώ στα εισιτήρια οι τιμές μας είναι κοντά (μέσος όρος εισιτηρίων στην Ελλάδα 10,7 ευρώ και στη Γαλλία 12 ευρώ) στα πωλητήρια η διαφορά μας είναι τεράστια», τόνισε η πρόεδρος του ΤΑΠ.

  • Ως προς την ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου, προωθούνται μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνει την επιμέλεια, μελέτη και έκδοση περιοδικών, πρακτικών εκθέσεων, συνεδρίων, τιμητικών τόμων, αρχαιολογικών οδηγών, μονογραφιών κά, ενώ ως προς τις απαλλοτριώσεις, το 2016 εκταμιεύτηκε για πληρωμή απαλλοτριώσεων το ποσό των περίπου 8,5 εκατ. ευρώ και για το 2017, περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώθηκε, οι απαλλοτριώσεις θα προχωρούν με βάση την αρχαιότητα του αιτήματος, «όπως είναι το σωστό και δίκαιο», εκτός από περιπτώσεις επείγουσες ή πολύ μεγάλης σημασίας.

  • Ως προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, η κ. Κονιόρδου δήλωσε, ότι «έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που εκλογικεύει το ζήτημα της χρηματοδότησής του και καθορίζει τακτική επιχορήγηση από το ΤΑΠ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για έκτακτη επιχορήγηση, εφόσον υπάρξει κάποιο έκτακτο θέμα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 30% της τακτικής επιχορήγησης».
  • Τέλος, ως προς τα εξαιρέσιμα (υπερωρίες αρχαιοφυλάκων και επιδημίες αρχαιολόγων), η κ. Κονιόρδου διευκρίνισε ότι η πληρωμή τους παραμένει στο ΤΑΠ, καθώς «η λογιστική υποδομή είναι έτοιμη» και επειδή «είτε η πληρωμή γίνεται από το ΤΑΠ είτε από το ΥΠΠΟ, οι ίδιοι άνθρωποι θα πιστοποιήσουν το ύψος που πρέπει να καταβληθεί».