Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΙΣΣΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Π” ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ «Το Ηράκλειο, αυτή η εσαεί σπουδαία πόλη, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
Αδυναμία εφημέρευσης όλες τις μέρες του μήνα έχει το Βενιζέλειο (φώτο αρχείου)

Η αναφορά της στην εφημερίδα «Πατρίδα» που αρθρογραφούσε ο πατέρας της και διάβαζε και η ίδια από παιδί

Στη  σπουδαία  Ηρακλειώτισσα συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη για τη συνολική προσφορά της στα γράμματα απονέμεται φέτος το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ίδια μίλησε στην “Π” για τα συναισθήματα που “γέννησε” αυτή η βράβευση,  ενώ αναφέρθηκε και στο Ηράκλειο “αυτή την εσαεί σπουδαία πόλη“ που γεννήθηκε αλλά και στην εφημερίδα “Πατρίδα” στην οποία αρθρογραφούσε ο πατέρας της.

“Αισθάνομαι  χαρά, μεγάλη χαρά”, -τονίζει η κ. Γαλανάκη- “καθώς το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων δεν δίνεται μόνο σε λογοτέχνες, αλλά και σε συγγραφείς Ιστορίας, Φιλοσοφίας, και άλλων ακόμη ειδών γραπτού λόγου. Μοιράζομαι την τιμή και τη χαρά με όσους αγαπώ και με αγαπούν, με όσους εκτιμώ και με εκτιμούν,  με τους αναγνώστες μου, με τον εκδότη μου, τον Θανάση Καστανιώτη. Είναι  τόσο ειλικρινής και πηγαία αυτή η αίσθηση, που περικλείνει ακόμη και τις αναμνήσεις μου από ανθρώπους και τόπους – όπου φυσικά το Ηράκλειο, αυτή η εσαεί σπουδαία πόλη, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Είναι άλλωστε ένα  βραβείο, το μεγαλύτερο μάλλον ελληνικό βραβείο στην Ελλάδα για τα Γράμματα γενικά, το οποίο δεν αφορά μόνο το έργο, αλλά και ολόκληρη την πορεία ζωής του εκάστοτε τιμώμενου προσώπου. Ευχαριστώ, λοιπόν, την εφημερίδα Πατρίδα, στην οποία αρθρογραφούσε ο πατέρας μου, ο γιατρός Εμμανουήλ Γαλανάκης και διάβαζα από μικρό παιδί, που μου ζήτησε κάποιες πρώτες εντυπώσεις”.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής βράβευσης, η συγγραφέας, μέσα από έργα όπως «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά» και «Εμμανουήλ και Αικατερίνη» (εκδ. Καστανιώτη), έχει ανοίξει «νέους δρόμους στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εγγραφή της Ιστορίας και του ιστορικού βιώματος στο σύγχρονο λογοτεχνικό κείμενο».

Από τα υπόλοιπα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2023 (εκδόσεις 2022) ξεχωρίζουν  το Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας το οποίο δίνεται στον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη για τη νουβέλα «Το όνομά σου» (εκδ. Ροδακιό) και το Βραβείο Ποίησης που απονέμεται στον Σταύρο Ζαφειρίου για το «Πράσινος ουρανός, μπλε χορτάρι» (εκδ. Νεφέλη).

Ο ιστορικός Χρήστος Λούκος τιμάται με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής για το έργο «Η Ερμούπολη της Σύρου (1821-1950). Από το Λίβερπουλ της Ανατολικής Μεσογείου στη βαμβακούπολη των Κυκλάδων» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), ενώ το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα απονέμεται στον Αρη Αλεξανδρή για το έργο του «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα» (εκδ. Μεταίχμιο).