Το θέμα της μεταβίβασης των 2.329 ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου-ΕΤΑΔ «συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ενόψει της προσφυγής του ΣΕΑ και των δημάρχων Σπάρτης και Πατρέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για δύο θέματα: Πρώτον, εξαίρεση των 2.329 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με νέα υπουργική απόφαση (προσφάτως είπαν και με νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ) και δεύτερον, θεσμική θωράκιση για να μην ξαναβρεθεί κανένα μνημείο ή κτίριο πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα «διαφιλονικούμενα» δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Σταματία Μαρκέτου.
«Όχι μόνο δεν έχει βγει καμία απόφαση, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία θεσμική πράξη, αλλά αντιθέτως, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας απόψεις» πρόσθεσε.
Η κ. Μαρκέτου σημείωσε ότι πρόκειται για ακίνητα, τα οποία δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο ο Σύλλογος έχει ταυτοποιήσει από τα 2.389 τα 587 (όπως έγιν γνωστό, μεταξύ αυτών είναι η Σπιναλόγκα, ο Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Σπάρτης, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, καθώς και μνημεία UNESCO, όπως η Ροτόντα και η Παναγία Αχειροποίητος στη Θεσσαλονίκη και ο Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων στον νομό Καβάλας).
Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να διασφαλιστεί η εξαίρεση από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης τόσο των 2.329 μνημείων όσο και όσων μνημείων περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν περάσει στην ΕΤΑΔ από το 2016, και η θεσμική κατοχύρωση όλων των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ από δω και πέρα υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ΣΕΑ, κ. Βάκουλης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, υπήρξαν σχετικές ανακοινώσεις τόσο από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας-ΕΕΣΥΠ) και από κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών όσο και από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή.
Συγκεκριμένα, το Υπερταμείο σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η παρέμβαση της ΕΕΣΥΠ έχει σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και σε καμία περίπτωση τη διεκδίκηση των αναφερόμενων ακινήτων.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου του Δημοσίου δεν έχει γίνει έως σήμερα στο Υπερταμείο, ενώ το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ.».
Το θέμα θα εκδικαστεί στις 22 Ιανουαρίου.