Προς ενοικίαση, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μετά την αναδιαμόρφωσή της, διατίθεται η κατοικία του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη στην Αντίμπ της Γαλλίας, το ”κουκούλι”, όπως ο ίδιος ο μεγάλος Κρητικός την ονόμαζε.
Ως γνωστόν, πριν μερικά χρόνια έγινε μια άκαρπη προσπάθεια να αποκτηθεί είτε από το ελληνικό Δημόσιο, είτε από κάποιο ίδρυμα ή πολιτιστικό φορέα και να μετατραπεί σε φορέα του ελληνικού Πολιτισμού.
Το μικρό σπίτι που είχε αποκτηθεί από τους Καζαντζάκηδες μετά από μια μικρή κληρονομιά που έλαβε η Ελένη, βρίσκεται στην οδό Rue du Bas Castelet 8 και ονομάζεται και πάλι “κουκούλι“ από την σημερινή του ιδιοκτήτρια, η οποια όχι μόνο το αναπαλαίωσε, αλλά σεβάστηκε την ιστορία του σπιτιού, καθώς στους τοίχους του κυριαρχούν φωτογραφίες του ζεύγους Καζαντζάκη.
Το σπίτι ενοικιάζεται για 105 λίρες αγγλίας τη βραδιά.
Μάλιστα η ιδιοκτήτρια σε σχετικό σάιτ ενοικίασης κατοικιών δεν παραλείπει να αναφερθεί στον συγγραφέα και τη σύζυγό του.
“Είναι φωλιασμένο”-γράφει- “ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Πικάσο σε έναν από τους ομορφότερους πεζόδρομους στην παλιά Αντίμπ.
Ήταν το ‘50 το σπίτι του Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντάκη, ο οποίος έγραψε τον Ζορμπά και άλλα βιβλία.
Το ονόμασε το “κουκούλι” (koukouli -the Cocoon), καθώς τον έκανε όπως και την γυναίκα του Ελένη, ήρεμο και ευτυχισμένο.
Έχει ένα ήρεμο περιβάλλον με βεράντα που έχει θέα πάνω από την πλατεία και τη γαλαζοπράσινη θάλασσα της Μεσογείου”.
Αναμνηστική πλακέτα τον Ιούλιο από την ΔΕΦΝΚ
Η ίδια μάλιστα επικοινώνησε με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, για να πληροφορήσει τον πρόεδρό της κ. Γεώργιο Στασινάκη για την αναμόρφωση της ιστορικής αυτής κατοικίας, η οποία διατίθεται προς ενοικίαση.
Η ΔΕΦΝΚ πρότεινε στην ιδιοκτήτρια να εντοιχίσει στην πρόσοψη αναμνηστική πλάκα για τη διαμονή του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη από το 1948 έως το 1957. Η νέα ιδιοκτήτρια δέκτηκε την πρόταση και η σχετική εκδήλωση προγραμματίζεται τον Ιούλιο του 2018, παρουσία του δήμαρχου της Αντίμπ και εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας.
Μπαίνεις σκουλήκι και βγαίνεις ψυχή
Στην Αντίμπ και στο “κουκούλι” ο Καζαντζάκης έγραψε το σημαντικότερο έργο της ώριμης περιόδου του: Την «Αναφορά στον Γκρέκο», τη μετάφραση της «Οδύσσειας». Εκεί ζούσε όταν ο «Ζορμπάς» βραβεύεται ως το καλύτερο ξένο βιβλίο στη Γαλλία κι όταν του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Στο σπίτι αυτό τον επισκέφθηκε το 1955 ο Ζιλ Ντασέν, μόνος στην αρχή, μετά μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη, για να του διαβάσει το σενάριο για το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».
Σε μια επιστολή του ο Καζαντζάκης σημείωνε: «Το σπιτάκι προχωράει· πολύ μικρό μα χαριτωμένο· το ονομάσαμε “κουκούλι”. Cocon de ver à soie. Μπαίνεις σκουλήκι και βγαίνεις ψυχή (πεταλούδα)».