«Η καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένως και η -θετική κατά τα άλλα- μισθολογική βελτίωση δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως επανάληψη της πρότασης που έγινε στους καθηγητές της ανώτερης σχολής δραματικής τέχνης του Εθνικού Θεάτρου μια μέρα πριν παραιτηθούν, την οποία δεν δέχθηκαν και παραιτήθηκαν».
Τα παραπάνω επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στην προχθεσινή απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΘΑ, ο υφυπουργός «υποστηρίζει ότι θέμα των καλλιτεχνών είναι μισθολογικό» ενώ ταυτόχρονα «επιχειρήθηκε η στοχοποίησή τους και ιδιαίτερα του γενικού γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών».
Παράλληλα, η ΠΟΘΑ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών στις 23/2/2023 και ώρα 12:00 μ. στα Προπύλαια, καθώς η ΚΥΑ που προτείνει το Υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί, όπως αναφέρει, να αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες «ως ανειδίκευτους και να εντάσσει τα πτυχία τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δ.Ε.)».
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
Το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η προτεινόμενη ΚΥΑ βελτιώνει τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας ισότιμης με ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) χωρίς όμως να τους κατατάσσει σε επαγγελματική κατηγορία, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣΕΗ, η ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022, το οποίο είναι και πάγιο αίτημά τους. «Δεν είμαστε δύο ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ (όση είναι η μισθολογική διαφορά από την κατηγορία ΔΕ στην ΤΕ).
Αν η κυβέρνηση πιστεύει πως με αναλογική εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής των energy/market/fuel/tourism passes θα λύσει το πρόβλημα, είναι βαθιά γελασμένη και εξοργιστικά ανάλγητη. Δεν παλεύουμε για επιδόματα.
Παλεύουμε για δικαιώματα. Για την αναγνώριση των σπουδών μας. Για την αξιοπρέπειά μας» τονίζει το ΣΕΗ.