Αυτό το φαινόμενο αποτυπώνεται έντονα στη μίνι σειρά του Netflix, Adolescence, η οποία εξερευνά τη δυναμική της νεανικής κουλτούρας στο διαδίκτυο, τις τοξικές διαδικτυακές κοινότητες και τον ρόλο των emojis ως μέσου κωδικοποιημένης επικοινωνίας.
Η εφηβεία είναι μια περίοδος έντονων αλλαγών, αυτοανακάλυψης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η διαμόρφωση της ταυτότητας και η επικοινωνία των εφήβων δεν περιορίζονται μόνο στον φυσικό κόσμο αλλά επεκτείνονται και στο διαδίκτυο, όπου τα emojis έχουν εξελιχθεί σε μια μυστική γλώσσα με κρυφά νοήματα.
Το «Κόκκινο Χάπι»
Ένα από τα βασικά θέματα της σειράς είναι η έννοια του κόκκινου χαπιού, η οποία δεν περιορίζεται πλέον στη γνωστή σκηνή από το The Matrix. Στη manosphere– ένα διαδικτυακό σύμπλεγμα ιστοσελίδων και φόρουμ που προωθούν τον μισογυνισμό και την αντίσταση στον φεμινισμό – το κόκκινο χάπι συμβολίζει την «αφύπνιση» στην «αλήθεια» ότι οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι στις ερωτικές σχέσεις και ότι η κοινωνία υποστηρίζει ένα σύστημα που δήθεν καταπιέζει τους άνδρες.
Ο κοινωνιογλωσσολόγος Δρ. Ρόμπερτ Λόσον επισημαίνει ότι για όσους έχουν «καταπιεί το κόκκινο χάπι», ο κόσμος αποκαλύπτεται όπως πραγματικά είναι – μέσα από έναν φακό διαστρεβλωμένης πραγματικότητας, όπου οι γυναίκες υποτίθεται ότι ελέγχουν πλήρως τις σχέσεις και την κοινωνική δομή.
Τα Emojis ως κώδικες επικοινωνίας των Incels
Η σειρά παρουσιάζει πώς αθώα φαινομενικά emojis, όπως το φασόλι, αποκτούν νέα, σκοτεινή σημασία. Σε πλατφόρμες όπως το Reddit και το 4Chan, το φασόλι έχει υιοθετηθεί από την κοινότητα των incels ως σύμβολο της μοναξιάς και της απογοήτευσης που νιώθουν οι άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται ως ακούσια άγαμοι (involuntary celibates).
Παρόμοια, το emoji του δυναμίτη χρησιμοποιείται για να εκφράσει μια πιο ριζοσπαστική εκδοχή του κόκκινου χαπιού – ως ένδειξη επαναστατικής στάσης ενάντια στις γυναίκες και την κοινωνία.
Το «100» και ο μύθος του 80/20
Το emoji 100 έχει επίσης αποκτήσει μια αμφιλεγόμενη σημασία στις κοινότητες incels, καθώς σχετίζεται με τη θεωρία του 80/20, η οποία υποστηρίζει – χωρίς επιστημονική βάση – ότι το 80% των γυναικών έλκεται μόνο από το 20% των ανδρών. Αυτή η παρανόηση χρησιμοποιείται συχνά για να δικαιολογήσει μισογυνιστικές αντιλήψεις περί «απιστίας» και «ανισορροπίας» στις ερωτικές σχέσεις.
Οι χρωματιστές Καρδιές και τα μυστικά τους Νοήματα
Στη σειρά, γίνεται επίσης αναφορά στα διαφορετικά νοήματα που μπορεί να έχουν τα emoji καρδιάς, ανάλογα με το χρώμα τους:
-Κόκκινη καρδιά: Συμβολίζει την αγάπη.
-Μωβ καρδιά: Χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει σεξουαλική διάθεση.
– Κίτρινη καρδιά: Σημαίνει «ενδιαφέρομαι, ενδιαφέρεσαι;».
– Ροζ καρδιά: Εκφράζει ενδιαφέρον, αλλά όχι για σεξουαλικές σχέσεις.
– Πορτοκαλί καρδιά: Δηλώνει παρηγοριά και φιλική διάθεση.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Η σειρά Adolescence προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ ειδικών και γονέων, καθώς αποκάλυψε το πόσο γρήγορα εξελίσσεται η γλώσσα του διαδικτύου. Ο Αμίτ Κέλι, πρώην εκπαιδευτικός, προειδοποιεί ότι οι γονείς συχνά αγνοούν την κρυφή σημασία που μπορεί να κρύβεται πίσω από φαινομενικά αθώα emojis.
Η Μπριτ Στιλ, ανώτερη διευθύντρια του McCain Institute, επισημαίνει ότι για τα μέλη της incel κοινότητας, η απογοήτευση και ο θυμός που εκφράζουν διαδικτυακά μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες ιδεολογίες, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επαγρύπνηση των γονέων και των εκπαιδευτικών.
Πηγή: cnn.gr