Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο έχει γίνει η έκθεση «Πάμπλο Πικάσο – Η χαρά της ζωής» που φιλοξενείται στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας μέχρι και αυτή την Κυριακή 20 Οκτωβρίου.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 6 Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 19.559 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση με σχέδια, χαρακτικά, κεραμικά, πίνακες και μικρά γλυπτά που επιμελούνται ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, και η Παλόμα Πικάσο (Paloma Picasso), κόρη του σπουδαίου καλλιτέχνη.
Μάλιστα όπως σημειώνει μιλώντας στην «Π» ο αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Κώστας Γιαπιτζόγλου, μόνο την προηγούμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου οι επισκέπτες έφτασαν τους 1886, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για την έκθεση.
Μάλιστα κάποιες ώρες παρατηρούνται και ουρές ενώ όσο φτάνουμε προς το τέλος της έκθεσης τόσο αυξάνεται η κίνηση με επισκέπτες από όλο το νησί και όχι μόνο.
Συνολικά 62 έργα κυρίως από την προσωπική συλλογή της Παλόμα Πικάσο που αποτυπώνουν μυθικές μορφές, όχι μόνο τον γνωστό Μινώταυρο, αλλά και Φαύνους, Πάνες, Σατύρους, καθώς επίσης κοπάδια ζώων και πουλιά, πολεμιστές, σκηνές χορού και αποκάλυψη της ομορφιάς, φιλοξενούνται στην έκθεση η οποία εστιάζει στη μυθολογία της Κρήτης, τη χαρά της ζωής και το ζωικό στοιχείο.
«Η Παλόμα και εγώ -δήλωσε στα εγκαίνια της έκθεσης- διαλέξαμε μέσα από μία ποικιλία υλικών και θεμάτων τα κομμάτια εκείνα όπου το φυσικό περιβάλλον το ζωικό κεφάλαιο και το μεσογειακό φως χορεύουν αρμονικά με τον αρχαίο ελληνικό μύθο με όντα διφυή τον Μινώταυρο, τον πάνα, τους φαύνους.
Ως τόπο παρουσίασης ξεχωρίσαμε το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας μέσα σε ένα μαγευτικό αρχαιολογικό χώρο όπου ο αρχαίος άνεμος ακόμα φυσά ψιθυρίζοντας μυστικά της χαράς της ζωής».
Υπάρχουν και έργα αφιερωμένα στον προσφάτως εκλιπόντα γιο του ζωγράφου, Κλοντ Πικάσο. Όπως επισημαίνει στο σημείωμά του στον κατάλογο, η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη του φίλου της Ελλάδας Κλoντ Πικάσο, αδελφού της Παλόμα που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο.
Οι στάχτες του σκόρπισαν στο Αιγαίο. Το ταξίδι της Παλόμα στην Ελλάδα τότε εκκίνησε μια παλιά σκέψη για μια έκθεση του Πάμπλο Πικάσο στην Κρήτη. Η έκθεση, είναι σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά) με κείμενα του Κλοντ και της Παλόμα Πικάσο, καθώς και του Ν. Σταμπολίδη.