το γλυπτό που... παίζει μουσική στον λόφο του Κοψά το γλυπτό που... παίζει μουσική
Η «Κοσμική Σύριγγα» θα κοσμεί το λόφο του Κοψά

Όταν η τέχνη συναντά την επιστήμη και ο γλύπτης, Μανώλης Μαριδάκης, τον συνθέτη και αρχιτέκτονα, Ιάννη Ξενάκη, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!

Οι δύο σπουδαίοι Κρητικοί συναντήθηκαν πριν από χρόνια και τώρα δίνουν ένα νοερό ραντεβού μέσα από μία δημιουργία, την «Κοσμική Σύριγγα» (Cosmic Syrinx) που θα κοσμεί τον λόφο του Κοψά. Αποτελεί ένα όνειρο εδώ και χρόνια του κ. Μαριδάκη και, όπως αποκαλύπτει στην «Π», σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του, αφού η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χερσονήσου δεσμεύτηκαν ότι θα χρηματοδοτήσουν το έργο.

“Δώρο στον κρητικό λαό”

Ο κ. Μαριδάκης συναντήθηκε το προηγούμενο διάστημα με τους κ.κ. Σταύρο Αρναουτάκη και Γιάννη Μαστοράκη, οι οποίοι τόνισαν ότι θα καλύψουν το κόστος για να αποκτήσει η Κρήτη το ιδιαίτερης σύλληψης γλυπτό. Σημειώνεται πως πριν από χρόνια το έργο είχε φτάσει μία «ανάσα» από το να πάρει «σάρκα και οστά» με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, όμως, την τελευταία στιγμή, δεν προχώρησε. Η χρηματοδότηση που απαιτείται είναι περίπου 850.000 ευρώ ενώ ήδη έχει πάρει την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Μαριδάκης ευχαριστεί μέσω της «Π» τους δύο φορείς που δεσμεύτηκαν ότι θα σταθούν στο πλευρό του και αναφέρει ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό και ο Δήμος Ηρακλείου.

«Το έργο το κάνω δώρο στον κρητικό λαό στη μνήμη του Ιάννη Ξενάκη, που είναι η καταγωγή του από την Κρήτη. Θα ήταν πολύ πιο ουσιαστικό αν περισσότεροι φορείς, όπως ο δήμος Ηρακλείου, συμβάλανε σε αυτό το έργο. Το έργο ανήκει στους Κρητικούς, όχι μόνο σε ένα δήμο ή μια περιοχή», τονίζει.

Θα μπορούσαν, επίσης, ιδιώτες να χρηματοδοτήσουν κάποιους από τους 92 συνολικά στύλους που περιλαμβάνει το έργο και να έχουν την ανάλογη προβολή στο χώρο, όπου θα τοποθετηθεί.

Γλυπτό που… παίζει μουσική

Το γλυπτό αποτελείται από 92 στύλους- στοιχεία από τον πίνακα του Μεντελέγιεφ, που αρχίζει από το υδρογόνο και φτάνει ως το ουράνιο, με διαφορετικό μέγεθος ο καθένας, ανάλογα το στοιχείο που αντιπροσωπεύει. Μέσω σχισμών που θα υπάρχουν στον κάθε ανοξείδωτο στύλο και… με τη βοήθεια του αέρα, το γλυπτό θα παίζει μουσική! «Η ιδέα των αιολικών φλογέρων υπάρχει εδώ και χρόνια. Σε παραλίες στην Ολλανδία, φτιάχνουν διάφορα όργανα μουσικά που δουλεύουν με τον αέρα, άρπες», εξηγεί ο εμπνευστής του έργου. Ανάλογα την κατεύθυνση και την ένταση του αέρα, ο ήχος που θα παράγεται θα είναι διαφορετικός.

Στη μνήμη του Ιάννη Ξενάκη

Ο κ. Μαριδάκης μιλά με θαυμασμό και δέος για το μεγάλο Κρητικό, Ιάννη Ξενάκη, τον οποίο ο ίδιος είχε τη ευκαιρία να συναντήσει.

«Λείπω 39 χρόνια από την Κρήτη. Έφυγα με υποτροφία του ΙΚΥ, ήθελα να κάνω κινηματογράφο και η συνάντησή μου με τον Ιάννη Ξενάκη με έκανε να βρω την πραγματική μου ταυτότητα, όχι πως δεν μου αρέσει ο κινηματογράφος αλλά είμαι πιο κοντά στη γεωμετρία, τη γλυπτική. Ήταν σαν να γνωριζόμασταν χιλιάδες χρόνια», θυμάται.

Ένα κόσμημα για το Ηράκλειο

Ο κ. Μανώλης Μαριδάκης θα δωρίσει ένα έργο του στον Δήμο Ηρακλείου και υπάρχει η σκέψη να κοσμεί την πλατεία Ελευθερίας, αν και δεν έχει ακόμα καθοριστεί το σημείο που θα τοποθετηθεί. Θα είναι ένα γλυπτό με νερό, ύψους 2,4 μέτρων, με τίτλο «Αιωνιότητα». Θα υπάρχουν δύο ανοιχτοί σωλήνες που, με τον κατάλληλο φωτισμό, θα χωρίζουν το πράσινο νερό της λίμνης σε μπλε και κόκκινο, που όταν θα πέφτει, θα γίνεται ξανά πράσινο. «Αυτός είναι ο αιώνιος κύκλος της ζωής των πάντων», αναφέρει ο γλύπτης.

Η κουζουλάδα των Κρητικών

Ο κ. Μαριδάκης διαπρέπει εδώ και δεκαετίες στο Παρίσι, όμως, κάθε χρόνο έρχεται για τρεις περίπου μήνες στην Κρήτη και, φυσικά, επιστρέφει πάντα στους Αγίους Δέκα, από όπου κατάγεται.

«Δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς τον τόπο που γεννήθηκε, όταν έχει ανθρώπους, φίλους του εδώ. Εξάλλου, τη ζωή που ζουν οι Κρητικοί, όσον αφορά στην ποιότητά της, δεν τη ζει κανείς στην Ευρώπη. Είναι και λίγο η …κουζουλάδα ,  έξω είναι ορθολογικοί», αναφέρει χαρακτηριστικά.