Κάθε πίνακας και μια μικρή  εξομολόγηση ψυχής

Έργα που έχουν εμπνευστεί από την έννοια του ψυχολογικού τραύματος και αναδεικνύουν τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας περιλαμβάνει η πρώτη έκθεση ζωγραφικής της Λούλας Μεταξά «Thrivers»  ή σε ελεύθερη μετάφραση «Θριαμβευτές» που κάνει την πρεμιέρα της.

Η έκθεση, που δίνει την ευκαιρία σε όσους αναζητούν μία αφορμή να περιπλανηθούν στον δικό τους εσωτερικό θησαυρό και να θυμηθούν ή να συνειδητοποιήσουν μέσα από την τέχνη ότι και οι ίδιοι μπορούν να γίνουν θριαμβευτές στη ζωή τους, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 6:30 το απόγευμα, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Εναλλακτικά, μπορείτε να περιηγηθείτε καθημερινά από τις 17 έως και τις 30 Απριλίου. 

μεταξά-ζωγραφώ
Η κ.Λούλα Μεταξά

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης, η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, MSc, Βάσω Βελιβασάκη, θα δώσει το «παρών» δίνοντας μια σύντομη διάλεξη επί του θέματος με ιδιαίτερη επιστημονική χροιά. Τις ομιλίες των εγκαινίων θα συντονίσει η Ανδριανή Αγγελιδάκη, δημοσιογράφος-παρουσιάστρια. Συντονίστρια της έκθεσης είναι η Magdalena Wozniak Melissourgaki, καταξιωμένη Πολωνή-Ελληνίδα καλλιτέχνις, της οποίας τα έργα βρίσκονται σε ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές σε χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Ιταλία, Γερμανία. Παράλληλα είναι συνδιοργανώτρια και πρόεδρος κριτικής επιτροπής στο Aegean Arts International Festival στην Κρήτη, μέλος της Biennale, πρέσβης στο Mondial Art Academia και μέλος της κριτικής επιτροπής στην Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος.

Ποιοι είναι όμως οι «Θριαμβευτές» ή «Thrivers» της Λούλας Μεταξά; Κάθε πίνακας είναι μία μικρή εξομολόγηση ψυχής ή μια μικρή μαρτυρία παρατήρησης ανθρωπίνων συναισθημάτων.

 Τα 90 έργα της έκθεσης συνομιλούν μεταξύ τους και παράλληλα εξιστορούν ένα ταξίδι διαφορετικών ανθρώπινων ψυχών στη διαχείριση των προσωπικών ψυχολογικών τραυμάτων τους με απώτερο σκοπό να θριαμβεύσουν.

Τα έργα έχουν εμπνευστεί από την έννοια του ψυχολογικού τραύματος και αναδεικνύουν τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Τη δύναμη όχι απλώς να επιβιώσουμε από ένα τραυματικό – μεγάλο ή μικρό – γεγονός, αλλά αντιθέτως να καταφέρουμε να δούμε, να καταλάβουμε και να μετατρέψουμε το δικό μας εσωτερικό «σκοτάδι» σε «φωτεινό» θριαμβευτή, μέσα από τον τρόπο που «βλέπουμε» και επεξεργαζόμαστε τα γεγονότα που μας έχουν σημαδέψει. Η σύνδεση της τέχνης με την επιστήμη της ψυχολογίας πραγματοποιείται μέσω της ανάδειξης του νέου μοντέλου «Thriver» που ασχολείται με την έννοια της μετατραυματικής ανάπτυξης.

 

Άλλωστε και για την ίδια τη ζωγράφο, Λούλα Μεταξά, έχοντας σπουδάσει Ψυχολογία και Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, έμπνευση αποτελεί σε όλες τις πτυχές της ζωής της η παρατήρηση και η ανάλυση της ανθρώπινης ψυχής. Παρότι ζωγράφιζε ήδη από πολύ μικρή ηλικία, το ταξίδι της εικαστικής τέχνης για την ίδια ξεκίνησε αναζητώντας τρόπους να αποτυπώσει τις εκφάνσεις εμπειριών της ζωής που έχουν αποτυπωθεί βαθιά μέσα μας, αλλά δεν μπορούν να εξωτερικευθούν με λόγια.

Με το αξίωμα, λοιπόν, πως οι πληγές και οι τρικυμίες είναι τελικά ο θησαυρός του ανθρώπου, η περιπλάνηση στα εικονιζόμενα ψυχολογικά στάδια αποκτά διαφορετική ερμηνεία. Για αυτό και η έκθεση «Θριαμβευτές» σάς (προ)καλεί να περιπλανηθείτε, να εντοπίσετε την ψυχολογική κατάσταση πίσω από κάθε πίνακα, να υποθέσετε το παρελθόν και να φανταστείτε τις σκέψεις του κάθε προσώπου. Ίσως έτσι να γίνει η τέχνη έναυσμα για να κάνετε και εσείς μία βουτιά στη δική σας ψυχή.

Η καλλιτέχνιδα

Γεννημένη το 1988, η Λούλα Μεταξά κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει σπουδάσει Ψυχολογία (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Διοίκηση Επιχειρήσεων (American College of Thessaloniki) και έπειτα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ενώ εργάζεται ως Director of Human Resources στο Metaxa Hospitality Group.

Θυμάται τον εαυτό της να ζωγραφίζει ερασιτεχνικά από πολύ μικρή ηλικία. Παράλληλα, ο σταθερός παράγοντας σε όλες τις ακαδημαϊκές, επαγγελματικές, καλλιτεχνικές αποφάσεις και κλίσεις της ζωής της ήταν πάντα η γοητεία γύρω από την παρατήρηση και την ανάλυση της ανθρώπινης ψυχής, όπου βρήκε μορφή έκφρασης μέσα από τη τέχνη της ζωγραφικής. Για την ίδια άλλωστε η ζωγραφική αποτελεί ένα εργαλείο ενδοσκόπησης αλλά και αποτύπωσης των σκέψεων και των ψυχολογικών της καταστάσεων.

Η έκθεση «Thrivers» αποτελεί το πρώτο της ταξίδι στη ζωγραφική και αποτυπώνει την προσπάθεια αναζήτησης τρόπων με τους οποίους μπορεί καλύτερα να αποτυπώσει εκείνα που δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια, όμως υπάρχουν.

  • Διάρκεια: 17 έως 30 Απριλίου2024.
  • Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 14:00 & 17:00 -21:00, Σάββατο 09:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά.