Η 17χρονη Μαρία Γιατράκη, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου πιλοτάρει ένα αεροπλάνο DA-40 (diamond)! 

Τι μπορεί να αισθανθεί κανείς όταν παρακολουθεί τους μαθητές να παρελάζουν με υψωμένη την ελληνική σημαία και στο γαλάζιο ουρανό να πετάει ένα αεροσκάφος που πιλοτάρει μία 17χρονη Ηρακλειώτισσα; Δέος και περηφάνεια αναμένεται να νιώσουν όσοι βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα 25η Μαρτίου στη μαθητική παρέλαση που θα γίνει στις 11.30 το πρωί στις Γούρνες, στην έδρα του Δήμου Χερσονήσου, στην πρώην αμερικανική βάση.

Η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Μαρία Γιατράκη, με δική της πρωτοβουλία σε ένδειξη τιμής και μνήμης θα πραγματοποιήσει πτήση με αεροπλάνο DA-40 (diamond) πάνω από τις Γούρνες και μάλιστα για δεύτερη φορά!

Η 17χρονη πιλότος συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την αγάπη της για τους αιθέρες αλλά και τη μουσική και μοιράζεται με την «Π» την αδημονία της για τον τρόπο που επέλεξε να αποχαιρετήσει τα μαθητικά της χρόνια.

Η 17χρονη πιλότος θα κλέψει τις εντυπώσεις στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στις Γούρνες
Η 17χρονη πιλότος θα κλέψει τις εντυπώσεις στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στις Γούρνες

Πιλότος ετών 17

Η Μαρία πρόκειται να διασχίσει τους αιθέρες τη στιγμή που θα περνά η σημαία του σχολείου της αλλά και των άλλων παιδιών. «Θέλω με αυτό τον τρόπο να αποχαιρετήσω το σχολείο μου, αφού πηγαίνω στη Γ΄ τάξη, αλλά και να τιμήσω τους πεσόντες της 25ης Μαρτίου» αναφέρει στην «Π».

Στο πλευρό της, επειδή η νομοθεσία δεν της επιτρέπει να είναι μόνη της σε τόσο χαμηλό υψόμετρο, λόγω των λίγων ωρών πτήσης που έχει στο ενεργητικό της, θα έχει τον εκπαιδευτή της, κ. Γιώργο Κελαράκη.

«Την προηγούμενη φορά που το έκανα αισθάνθηκα πολύ όμορφα, ένιωσα περηφάνεια, χαρά και ενθουσιασμό» περιγράφει.

Η σχέση της με τα αεροπλάνα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, ξεκίνησε όταν η ομάδα «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας έκανε για πρώτη φορά επίδειξη στον Καράβολα ανήμερα του Αγίου Μηνά.

Ήταν μόλις 14 χρονών όταν ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στον Κρητικό Αετό (Cretan Eagle Aviation).

Την περίοδο εκείνη ήταν το μοναδικό κορίτσι και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία.

Την ημέρα που έλαβε το πτυχίο της από τον Κρητικό Αετό
Την ημέρα που έλαβε το πτυχίο της από τον Κρητικό Αετό

Από 16 ετών, όταν είχε και το «πράσινο φως» της νομοθεσίας, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση μόνη της σε αεροσκάφος.

«Όταν είμαι στο πιλοτήριο αισθάνομαι μία ελευθερία, μία χαλάρωση, όπως μου την προσφέρει και η μουσική. Όταν κατέβω από το αεροπλάνο, οι μπαταρίες μου είναι γεμάτες» αναφέρει.

Διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία, δεν απολαμβάνει τη διαδρομή, δεν ρεμβάζει όπως ένας επιβάτης. Όταν είναι στο πιλοτήριο, χρειάζεται συγκέντρωση, πρέπει να κάνει χιλιάδες πράγματα ταυτόχρονα, το μυαλό της δεν έχει χώρο για οτιδήποτε άλλο.

Έχει λάβει το ερασιτεχνικό δίπλωμα για μονοκινητήρια αεροσκάφη και στόχος της είναι να πάρει και το επαγγελματικό.

Σε ερώτηση πώς γίνεται να πιλοτάρει πριν ακόμα της επιτραπεί να βγάλει δίπλωμα αυτοκινήτου, απαντά πως για το αυτοκίνητο, βγάζεις ένα δίπλωμα με μία τυπική εκπαίδευση και στη συνέχεια… όποιον πάρει ο Χάρος.

Στην αντίπερα όχθη, στο αεροπλάνο ελέγχεσαι από παντού, σε παρακολουθούν τα ραντάρ, τα άλλα αεροσκάφη, ακούγεται ο, τι και αν πεις και αν υποπέσεις σε παράπτωμα, τότε κινδυνεύεις να χάσεις το δίπλωμά σου.

«Η ενασχόλησή μου με τα αεροπλάνα με ωρίμασε πριν την ηλικία μου» αναφέρει η Μαρία.

 

Η 17χρονη μαθήτρια - πιλότος Μαρία Γιατράκη παίζει και μπουζούκι. 
Έπιασε μπουζούκι στα χέρια της όταν ακόμα ήταν τόσο μικρή που δεν μπορούσε να παίξει

Μουσική-αιθέρες σημειώσατε «Χ»

Η 17χρονη μαθήτρια ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες και έχει βάλει πλώρη για μουσικές σπουδές.

Τα επόμενα χρόνια φαντάζεται τον εαυτό της σολίστ να δίνει συναυλίες, κάτι που ήδη κάνει και πολλές φορές δίπλα στον πατέρα της, ο οποίος παίζει μπουζούκι.

Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, σε συναυλία με τον Μιχάλη Βιολάρη και την Κωνσταντίνα
Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, σε συναυλία με τον Μιχάλη Βιολάρη και την Κωνσταντίνα

Η Μαρία είχε τα ακούσματα από το σπίτι της, προσπάθησε να πιάσει μπουζούκι όταν ακόμα τα χεράκια της ήταν πολύ μικρά. Στην πορεία αγάπησε το πιάνο ενώ παίζει ακόμα βιολί, τσέλο, κιθάρα, ντραμς, όμποε.

Με την Ελένη Δήμου και τον πατέρα της, Μιχάλη
Με την Ελένη Δήμου και τον πατέρα της, Μιχάλη

Δεν της περνά καν από το μυαλό να αφήσει πίσω της καμία από τις δύο μεγάλες της αγάπες, τη μουσική και την αεροπορία. Στόχος της είναι να καταφέρει να γίνει και μουσικός και πιλότος και μέχρι σήμερα έχει δείξει πως πετυχαίνει ό,τι βάζει στο μυαλό της.