Πέθανε η σπουδαία ιστορικός Χρύσα Μαλτέζου
Intime

Η Χρύσα Μαλτέζου, βυζαντινολόγος και ιστορικός έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, αφήνοντας πίσω της σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη. Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Υπήρξε Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1982-1995)

Ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ είχε διατελέσει Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Το 1982 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συμβολή της στη διάσωση και επιστημονική εκμετάλλευση τoυ Ιστορικού Αρχείoυ των Κυθήρων. Το 2003 τιμήθηκε για την επιστημονική προσφορά της από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής. Το 2012 έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2013 εκδόθηκε τόμος αφιέρωμα προς τιμή της.

Με ανάρτηση στον λογαριασμό στο facebook, η Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης τονίζουν:

Με βαθύτατη θλίψη ενημερωθήκαμε για την απώλεια της ιστορικού και τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Χρύσας Μαλτέζου.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς τους οικείους και συνεργάτες της. Η Χρύσα Μαλτέζου μας τίμησε με τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη της στην τελευταία της μονογραφία «Ύλη ιστορίας του βενετοκρατούμενου ελληνισμού (13ος – 18ος αι.)».

Λίγα λόγια για την Χρύσα Μαλτέζου

Η Χρύσα Μαλτέζου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1941 και τελείωσε το Αβερώφειο Γυμνάσιο. Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Υπήρξε Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1982-1995), Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995-1998) και Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (2009). Το 1998 εξελέγη από την Ακαδημία Αθηνών Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της αγωνίσθηκε με σθένος για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής παροικίας της Βενετίας και εν γένει για την επιστημοσύνη του μοναδικού αυτού ελληνικού ερευνητικού κέντρου που δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδας.