BAFTA 2024 11 υποψηφιότητες για το “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου

Ένα σημαντικό εργαλείο για την  γνωριμία των μαθητών με τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, την κατανόηση σημαντικών εννοιών που σχετίζονται με το πλούσιο πολιτιστικό μας απόθεμα αλλά και την σημαντικότητα της προστασίας και της προβολής του προσφέρει η δράση με τίτλο «Μνημειώδεις Περιπέτειες στα ελληνικά Μουσεία της UNESCO» η οποία παρουσιάστηκε χθες , στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό υλικό, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για την εκπαιδευτική κοινότητα από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει ήδη διανεμηθεί στις 116 Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Στο πλούσιο αυτό υλικό συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παιδαγωγικός οδηγός για τον εκπαιδευτικό, 22 εκπαιδευτικές κάρτες διπλής όψης, e-books, 18 έντυπα παρουσίασης, ένα για κάθε ελληνικό μνημείο που έχει εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς έως το 2022, διαδικτυακές δραστηριότητες, ενημερωτική ταινία μικρού μήκους κ.α. Παράλληλα όμως, όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα βρει και να τα αξιοποιήσει στον ιστότοπο www.greekunescomonuments.gr.

Σημαντικά αρχαία ιερά, βυζαντινοί ναοί, μονές, μεσαιωνικές πολιτείες, κάστρα και λιμάνια, σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, παρουσιάζονται μέσα από το κοινό πρίσμα της εγγραφής τους ως Μνημεία Εξέχουσας Παγκόσμιας Σημασίας ενθαρρύνοντς την εξοικείωση των μαθητών τόσο με τα μνημεία όσο και ευρύτερα με την ιστορία που εγχώριου πολιτισμού.

«Μετά την πολύ πρόσφατη εγγραφή του Ζαγορίου, η χώρα μας διαθέτει πλέον 19 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η εγγραφή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς προϋποθέτει και συνεπάγεται την πολύπλευρη και αποτελεσματική προστασία της φυσικής και εννοιολογικής ακεραιότητας και αυθε- ντικότητάς τους, χάρη στην κατάρτιση και εφαρμογή ειδικών σχεδίων διαχείρισης με αυστηρότατες προδιαγραφές, που διασφαλίζουν βιώσιμη διαχείριση και αξιοποίηση στο παρόν και στο μέλλον.

Προοπτική, η οποία καθίσταται εξαιρετικά σημαντική για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και για τη συνολική ενίσχυση της διεθνούς φήμης και της ακτινοβολίας της χώρας ως πολιτιστικού προορισμού υψηλής σπουδαιότητας και ελκυστικότητας» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή  παρουσίαση.

Περιπέτειες... μαθητών στα ελληνικά μνημεία UNESCO
Κλείσιμο

Εξήγησε επίσης πως «το υλικό αποσκοπεί στο να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να εμπεδώσουν –με την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους– τη σημασία των μνημείων ως τεκμηρίων του ιστορικού παρελθόντος και ως φορέων υλικών και άυλων αξιών και νοημάτων, που εξακολουθούν να έχουν σημασία για τις γενιές του σήμερα και του αύριο και κατ’ επέκταση να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη της προστασίας της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς».