Πέντε διαδρομές στα μνημεία του Ηρακλείου
Το σχέδιο του Δήμου για τις πολιτιστικές διαδρομές

Μέσα από πέντε διαφορετικές πολιτιστικές διαδρομές που ετοιμάζεται να δημοπρατήσει μέσα στον Αύγουστο η Λότζια, το Ηράκλειο θα μπορεί να ταξιδέψει τους δημότες και τους επισκέπτες του στον ιστορικό ιστό του, ώστε να γνωρίσουν τη ζωντανή ιστορία του, όπως αυτή σώζεται μέσα από το μνημειακό και το αξιόλογο αρχιτεκτονικά απόθεμα των κτηρίων του. Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη και αφού πάρει το πράσινο φως η δημοπράτηση του έργου, θα προχωρήσουν τα επόμενα διαδικαστικά στάδια που απαιτούν και την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, το κόστος της οποίας προσεγγίζει τις 370.000 ευρώ,  που δρομολογείται μετά από τη σχετική έγκριση της μελέτης από το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο.

Οι πέντε διαδρομές

“Η αμήχανη σκέψη με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι κάθε φορά που κάποιος ζητά να τρόπους να γνωρίσει την πόλη και την ιστορία της θα μας εγκαταλείψει δια παντός, όταν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των πολιτιστικών διαδρομών υπόσχεται ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκης.

Η διαμόρφωση των πέντε διαδρομών έρχεται να αναδείξει την ταυτότητα της παλιάς πόλης, μέσα από την προβολή των ιδιαίτερων ιστορικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της.

Οι 5 διαδρομές

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π», ο  σχεδιασμός του Δικτύου Πολιτιστικών Διαδρομών της παλιάς πόλης Ηρακλείου επί της ουσίας συνιστά τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος, προσανατολισμένου και έτοιμου να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τους στόχους διαφοροποίησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που υπήρχε. Οι διαδρομές αυτές καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των μνημείων της πόλης καθώς επίσης διασχίζουν  περιοχές στις  οποίες αναπτύσσεται  μια σχετικά ικανοποιητική παρουσία κοινωνικής – οικονομικής δραστηριότητας, αντιπροσωπευτικής της σημερινής οργάνωσης της πόλης.

Η πρώτη διαδρομή θα καλύπτει την παραλιακή ζώνη και συγκεκριμένα από το ενετικό λιμάνι έως τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα. Η δεύτερη διαδρομή θα καλύπτει όλη την πορεία των ενετικών τειχών. Η τρίτη διαδρομή θα είναι διαμορφωμένη, με τρόπο ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να γνωρίσει τις ενετικές πύλες. Συγκεκριμένα θα έχει ως αφετηρία την πύλη Δερματά, τη Χανιώπορτα, την πύλη Παντοκράτορα, την πλατεία Κορνάρου, την κεντρική αγορά, τη Δικαιοσύνης και θα καταλήγει στο λιμάνι. Η τέταρτη διαδρομή θα συνδέει το ενετικό λιμάνι με το Πολιτιστικό Κέντρο και τέλος  η πέμπτη διαδρομή  θα αναπτύσσεται από τον κόλπο του Δερματά, προς την πλατεία Ελευθερίας.  Ο κ. Αναστασάκης εξηγεί ότι μέσα από τη χάραξη αυτού του δικτύου των  πολιτιστικών διαδρομών, ο πρώτος στόχος που επιτυγχάνεται είναι η ανάδειξη της ταυτότητας  της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, όπως και η προβολή των ιδιαίτερων ιστορικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της. Αναδεικνύεται το  ιστορικό κέντρο ως τουριστικός προορισμός και μέσα από τη διαδικασία αυτή προβάλλεται  ο ενιαίος χαρακτήρας της παλιάς πόλης. Στις διαδρομές αυτές θα υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα σήμανσης και πληροφόρησης το οποίο θα διαρθρώνεται σε θεματικά επίπεδα, και θα περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να είναι αποτελεσματικό στη χρήση του από τον επισκέπτη της πόλης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη που εγκρίθηκε από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προβλέπει εκτός από το δίκτυο των διαδρομών και του θεματικού επιπέδου της κάθε διαδρομής, τη συλλογή, στην αξιολόγηση και στην επεξεργασία των πληροφοριών που θα δίνονται σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), τις τεχνικές προδιαγραφές, τον σχεδιασμό και τη γραφική απεικόνιση των δεδομένων για κάθε τύπο πινακίδας και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πινακίδες, ανάλογα με το  σημείο που τοποθετούνται και το είδος της πληροφόρησης που περιέχουν, διακρίνονται σε  πινακίδες πληροφόρησης, και σε πινακίδες οδικής κατεύθυνσης και πινακίδες σήμανσης.