Η παρουσίαση των νέων εκδόσεών της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα γίνει την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 6.30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο, στον ισόγειο χώρο του μεγάρου «Αχτάρικα».
Οι εκδόσεις είναι διαθέσιμες από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων της «Β.Δ.Β.»
Το πρόγραμμα
Χαιρετισμός
Αλέξης Καλοκαιρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου.
Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Δημητρακάκης, αναπληρωτής καθηγητής Παν/μίου Κρήτης,
μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Παλίμψηστον».
Νικόλας Αναστασίου, ιστορικός, επιμελητής του βιβλίου «ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσης». Ημερολόγιο πολέμου του Κεβόρκ Μαδανιάν.
Μάρτιος-Νοέμβριος 1941.
Μαρίνος Σαρηγιάννης, ερευνητής Ι.Μ.Σ., επιμελητής του τόμου
«Ιεροδικείο Ηρακλείου. Δεύτερος Κώδικας. Μέρος Γ., Σπαράγματα».
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο προϊστάμενος της «Β.Δ.Β.». Δημήτρης Χ. Σάββας.
Οι εκδόσεις
Πρόκειται για τις εκδόσεις:
«Ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσης»
Ημερολόγιο Πολέμου του Κεβορκ Μαδανιάν Μάρτιος-Νοέμβριος 1941
Σειρά: Αρχειακές Ανακαλύψεις 1
Ιστορική επιμέλεια: Νικόλας Αναστασίου«Ένα μικρό αρχείο που φιλοξενεί η Βικελαία, είναι αυτό του Κεβόρκ Μαδανιάν, εφέδρου στρατιώτη στο αλβανικό μέτωπο και αργότερα πληροφοριοδότη στην ελληνική αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής. Στο συγκεκριμένο αρχείο, βρίσκεται ένα ημερολόγιο του Κεβόρκ Μαδανιάν, όπου κατέγραψε τις σκέψεις του κατά την περίοδο που κλήθηκε από τον στρατό στο αλβανικό μέτωπο, καθώς και κατά την υποχώρησή του, μέχρι την επιστροφή του στην Κρήτη.
Είναι ένα ημερολόγιο στο οποίο αποτυπώνεται η καθημερινότητα ενός ανθρώπου σύνθετου κατά τη διάρκεια του πολέμου είτε όταν βρισκόταν σε περιοχές όπου τριγύρω μαινόταν ο πόλεμος, μαζί με τους συντρόφους του, με τους αξιωματικούς, είτε κατά τις μετακινήσεις του στρατεύματος, είτε καθόσον παρέμενε στην υπό κατοχή Αθήνα μέχρι να επιτύχει την επιστροφή του στο Ηράκλειο(…).
(Απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης)
Περιοδικό Παλίμψηστον τ.χ. 40
Συντακτική Επιτροπή: Βασίλειος Βερτουδάκης, Ιωάννης Δημητρακάκης, Δημήτρης Πολυχρονάκης, Τυπογραφική επιμέλεια: Σοφία Γιανναδάκη.
❐Marco Hillemann, Η ελληνική πρόσληψη του Friedrich Schiller στον 19ο αιώνα. Ένας κλασσικός της γερμανικής λογοτεχνίας στη ρομαντική Ελλάδα, σελ. 5.
❐Μιχαήλ Πασχάλης, Καβάφη «Καισαρίων»: Μια μνεία μικρή κι ασήμαντη», σελ. 27.
❐Αλέξης Πολίτης, Δημοτικά τραγούδια, λαϊκή τέχνη και βυζαντινό ύφος: ιδεολογικές ανακατατάξεις στα χρόνια του μεσοπολέμου, σελ. 37.
❐Λίζυ Τσιριμώκου, Μήτσος Παπανικολάου: Μέσα στη βουή των μεσοπολεμικών δρόμων -Μια υπενθύμιση-, σελ. 53.
❐Φιόνα Αντωνελάκη, Η Στέρνα μέσα από το Αρχείο Σεφέρη: Το «συναίσθημα-έρημη χώρα» στην Αθήνα του μεσοπολέμου, σελ. 77.
❐Κώστας Καραβίδας, Τα ταξίδια του Θεοτοκά ως ενδείκτες της διανοητικής και ιδεολογικής του πορείας, σελ. 113.
❐Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη, Η προσφορά του Αλεξίου-Αποσκίτη στην ανάδειξη του έργου του Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή και της λογοτεχνίας του Κρητικού Πολέμου, σελ. 127.
❐Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Ο κόσμος της τέχνης κατά τα πρώτα χρόνια της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, σελ. 139.
❐Ιωάννα Πετροπούλου, Άγγελος Δεληβορριάς: Κληρονομίες και κληροδοσίες, σελ. 185.
❐Μιλτιάδης Καλογεράκης, Γεωλογικές και Γεωγραφικές Αναφορές για την Κρήτη την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή Εποχή Δρόμοι θαλάσσιοι στεριανοί, σελ. 201.
Ιεροδικείο Ηρακλείου. Δεύτερος Κώδικας μέρος Γ’ Σπαράγματα.
Επιμέλεια: Μαρίνος Σαρηγιάννης
«Ο ανά χείρας τόμος περιλαμβάνει σε επεξεργασμένη μορφή το τελευταίο μέρος από τα κείμενα που έχουν διασωθεί μέσα στον Δεύτερο -σύμφωνα με την καθιερωμένη αρίθμηση- Κώδικα του Τουρκικού Αρχείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Κατά τη βιβλιοδέτηση των Κωδίκων του αρχείου, η οποία έγινε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα χωρίς γνώση του υλικού και τάξη, ο Κώδικας αυτός συμπεριέλαβε μια σειρά από σπαράγματα καταστίχων που καλύπτουν άτακτα μεγάλο μέρος της οθωμανικής περιόδου. Για το λόγο αυτό δεν επιλέχθηκε η έκδοσή του μέχρι τώρα, ώστε να προηγηθούν άλλοι Κώδικες του Τ.Α.Η. (Τρίτος, Πέμπτος, Τέταρτος) που δίνουν μια σχετικά ολοκληρωμένη και συνεχή εικόνα των πρώτων δεκαετιών μετά την πτώση του Χάνδακα.[…]»
(Απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης).
Τηλ. 2813 409247
Email: [email protected]