παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη, "Εμμανουήλ και Αικατερίνη - τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια"

Η  παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη, “Εμμανουήλ και Αικατερίνη – τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια”, θα γίνει  την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, στις  7μ.μ. στην Αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9).

Θα μιλήσουν για το βιβλίο και θα συζητήσουν με τη συγγραφέα ο Αντώνης Καρτσάκης, φιλόλογος – συγγραφέας και ο Μανώλης Σπανάκης, δημοσιογράφος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η Ρέα Γαλανάκη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Την εκδήλωση οργανώνουν ο Σύλλογος Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών Ηρακλείου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και οι Εκδόσεις Καστανιώτη, με τη συνεργασία του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου και της Πνευματικής Εστίας Οροπεδίου Λασιθίου.

Το βιβλίο

Σ’αυτό το μυθιστόρημα αναζητώ ποιοι υπήρξαν οι «γνωστοί-άγνωστοι» γονείς μου – όπως συνήθως είναι οι γονείς. Τι διαμόρφωσε τον Εμμανουήλ και την Αικατερίνη πριν παντρευτούν, πριν τους γνωρίσω, πριν συγκρουστούμε με σφοδρότητα, πριν συμφιλιωθούμε αργότερα. Από πού άντλησαν εκείνο το φορτίο πολιτισμών, νοοτροπιών, συμπεριφορών, ακόμη και ιστορικής οπτικής, που μοιραία μου κληροδότησαν.

Αναζήτηση επιτρεπτή, αν όχι και απαραίτητη στην ώριμη ηλικία ενός παιδιού, ενός συγγραφέα – όπως είναι πλέον η δική μου. Παραδόξως, μόνο τώρα αφέθηκαν σε εξομολογήσεις τα κατάλοιπα των νεκρών γονέων, μόνο τώρα αποκρίθηκαν στις ερωτήσεις μου οι παλιές μαυρόασπρες φωτογραφίες τους.

Η μνήμη μου ανακάλεσε πιο εύκολα τις οικογενειακές προφορικές εξιστορήσεις, που τόσο πολύ διαφέρουν από στόμα σε στόμα, από άντρα σε γυναίκα, από δωμάτιο σε δωμάτιο, από εποχή σε εποχή. Βρέθηκα στους τόπους, όπου σε ποικίλους χρόνους και σε καιρούς δύσκολους είχαν ζήσει: ιστορικά χωριά της Κρήτης, προπολεμική Βιέννη και Μπορντό, Αθήνα, Ηράκλειο κι άλλους ακόμη.

Τόπους-σκηνικά, αφού ανέκαθεν η οικογένεια είναι ο βαθύς εκρηκτικός πυρήνας κάθε δράματος στη ζωή, στην τέχνη. Σ’ αυτά τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια αμφισβητώ, επινοώ, κατανοώ, εικάζω, σαρκάζω, και μάλλον συγχωρώ. Στο κάτω-κάτω οι γονείς είναι ο ένας μόνο από τους πολλούς καθρέφτες της αυτογνωσίας μας, ίσως ο πιο σκληρός αλλά και τρυφερός καθρέφτης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).