Η εξερεύνηση του σπηλαιοβαράθρου Στέρνες

Η παρουσίαση της διεθνούς σπηλαιολογικής αποστολής Στέρνες  2018, θα γίνει από τον Σπηλαιολογικό  Όμιλο  Κρήτης (ΣΠΟΚ) σήμερα Παρασκευή 10 Μαΐου στις 8 μ.μ. στo  Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου στην Ανδρόγεω.

Πριν 10 περίπου μήνες, τον Ιούλη του  2018   56  σπηλαιολόγοι από 6 χώρες και από 8 συλλόγους συναντήθηκαν στα Λευκά Όρη της Κρήτης στο πλαίσιο 10ημερης διεθνούς αποστολής εξερεύνησης του σπηλαιοβάραθρου Στέρνες.

Το σπήλαιο είναι γνωστό στον χώρο των σπηλαιολόγων από τη δεκαετία του ’80 και έχουν επιχειρηθεί έκτοτε πάνω από 6 αποστολές με στόχο την εξερεύνηση και καταγραφή του, μιας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 βαθύτερων σπηλαίων της Ελλάδας.

Η περσινή αποστολή «Στέρνες 2018» είχε σκοπό τη συνέχιση της εξερεύνησης και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, εάν λάβουμε υπόψη ότι προσέλκυσε σπηλαιολόγους από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, οι οποίοι κατάφεραν να προχωρήσουν και να χαρτογραφήσουν μέχρι το βάθος των -585μ. και μήκος 830μ. (συνολικό μήκος διαδρομών) καθιστώντας το σπηλαιοβάραθρο Στέρνες το έβδομο βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι έπεται συνέχεια εξερεύνησης, μιας και οι αγωγοί και οι θάλαμοι του σπηλαίου συνεχίζονται.

Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή του ιστορικού προηγούμενων αποστολών, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τις ημέρες της αποστολής και από το ίδιο το σπηλαιοβάραθρο, ενώ παράλληλα θα δοθούν στοιχεία για το γενικότερο ενδιαφέρον της περιοχής σε καρστικά, σπηλαιολογικά και άλλα γεωλογικά φαινόμενα και σχηματισμούς, όπως προκύπτουν από τις έρευνες πολλών διεθνών ομάδων από όλο τον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος θα δοθεί η δυνατότητα για ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί και η επόμενη αποστολή Στέρνες 2019, για τη συνέχιση της εξερεύνησης.