Ιερά παράκληση στον καθολικό ναό της Santa Maria Della Salute στη Βενετία, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μεσοπαντίτισσας, τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιου και με τη συμμετοχή των ιεροψαλτών του Ηρακλείου.
Τριακόσια σαράντα εννέα χρόνια μετά τη διακομιδή της από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου Ηρακλείου στη μακρινή πατρίδα των Ενετών δόγηδων, το Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Ηρακλείου Ανδρέας ο Κρης, πραγματοποίησε ένα αίτημα ετών, ψάλλοντας για πρώτη φορά την Ιερά Παράκληση, ποίημα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου και σε σύνθεση του χοράρχη κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, πρωτοψάλτη Αγίου Τίτου, γραμμένη ειδικά για την Παναγία τη Μεσοπαντίτισσα.
Την Ιερά Παράκληση παρακολούθησαν ορθόδοξοι αλλά και καθολικοί που είχαν ενημερωθεί για την τέλεσή της βιώνοντας τη μοναδική ευκαιρία ν’ ακούσουν βυζαντινούς ύμνους για την ξενιτεμένη Παναγία μέσα στον Ναό όπου η Καθολική Εκκλησία την τιμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα την 21η Νοεμβρίου, ως ανταπόδοση της βοήθειας που προσέφερε στο λαό της Βενετίας, διασώζοντάς τον από τη φονική πανούκλα το 1630-31.
Σύμφωνα με τις πηγές, την εικόνα της Παναγίας Μεσοπαντίτισσας φυγάδευσαν από το Ηράκλειο οι Ενετοί το 1669, μαζί με την κάρα του Αγίου Τίτου και άλλους πνευματικούς θησαυρούς, προκειμένου να τη διασώσουν από τους Τούρκους εισβολείς. Μέχρι τότε οι χριστιανοί του Μεγάλου Κάστρου τη λιτάνευαν κάθε Τρίτη σε όλη την πόλη, αποδίδοντάς της ιδιαίτερες τιμές.
Μετά το πέρας της Ιεράς Παράκλησης ακολούθησαν κατά σειρά ολιγόλεπτες ομιλίες, του εκπροσώπου του ρωμαιοκαθολικού πατριάρχη της Βενετίας μακαριοτάτου Francesco Moraglia, του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιου, του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου και του προέδρου του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Ηρακλείου και επίκ. καθηγητή Βυζ. Ιστορικής Μουσικολογίας της ΠΑΕΑΚ κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ιστορία της εικόνας και την ιστορική στιγμή της πρώτης αυτής Ιεράς Παράκλησης.
Την αποστολή συνόδευε ο κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης κ. Νήφων Βασιλάκης και ο ιερέας του Αγίου Τίτου πατήρ Εμμαννουήλ Αντωνακάκης.