ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ τα βιβλία “Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα”, του Ξενοφώντα Κοντιάδη και ‘’Ποια αριστερά; Ανιχνεύοντας την προοδευτική ταυτότητα στην Ευρώπη της κρίσης”, του Γιώργου Χ. Σωτηρέλη.

Δύο βιβλία σύγχρονου πολιτικού προβληματισμού από τις Εκδόσεις Πόλις θα παρουσιαστούν αύριο Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα,  στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Πρόκειται για τα βιβλία “Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα”, του Ξενοφώντα Κοντιάδη και ‘’Ποια αριστερά; Ανιχνεύοντας την προοδευτική ταυτότητα στην Ευρώπη της κρίσης”, του Γιώργου Χ. Σωτηρέλη.

Με τους συγγραφείς θα συζητήσουν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο καθηγητής του Πολιτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Παπαδάκης και ο δικηγόρος κ. Νότης Ψυλλάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αλέξης Καλοκαιρινός, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

“Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα”

Η έκδοση εστιάζει στην ανάδειξη της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της σοσιαλδημοκρατίας μέσα από την ανάπτυξη σύνθετων προσεγγίσεων σε καίρια ερωτήματα πολιτικής φύσεως όπως:

Ποια είναι η ιστορική διαδρομή της σοσιαλδημοκρατίας, τι περιλαμβάνει το ιδεολογικό της οπλοστάσιο, πώς διαφοροποιείται από τη φιλελεύθερη Δεξιά και τη ριζοσπαστική Αριστερά, πώς αντιλαμβάνεται σήμερα τη δημοκρατία και το κράτος πρόνοιας, ποιες είναι οι βασικές της θέσεις για την ενωμένη Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση, τι προτείνει για την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, πώς οργανώνονται στη «μετα-αντιπροσωπευτική» εποχή τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και ποιες είναι οι κοινωνικές τους αναφορές;

“Ποια αριστερά; Ανιχνεύοντας την προοδευτική  ταυτότητα στην      Ευρώπη της κρίσης”

Το βιβλίο θέτει τη βάση για τη διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου προς μια νέα αναζήτηση της προοδευτικής ταυτότητας της Ευρώπης σε πείσμα της σύγχρονης καταθλιπτικής πραγματικότητας του «φονταμενταλισμού των αγορών» και του «αχαλίνωτου καπιταλισμού».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο συγγραφέας «η Ευρώπη υπήρξε ανέκαθεν –και εξακολουθεί να είναι, παρά την ανάδυση νέων μεγάλων δυνάμεων στην παγκόσμια σκηνή– όχι μόνον η εμπροσθοφυλακή αλλά και το καμίνι των προοδευτικών ιδεών.

Στο καμίνι λοιπόν αυτό είναι καιρός να σφυρηλατηθεί και πάλι, και μάλιστα επειγόντως, η νέα προοδευτική ταυτότητα της ηπείρου μας, με κύρια προτεραιότητα την επικαιροποιημένη αναβάπτιση σε αρχές και αξίες που σφράγισαν την πορεία του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού. Κι αυτό, κατά την άποψή μου, μόνο μια Νέα –Δημοκρατική, Πλουραλιστική και Ρηξικέλευθη– Αριστερά, όπως προσπάθησα να τη σκιαγραφήσω σε τούτο το βιβλίο, μπορεί να το επιτύχει».