Χριστόφορος Λιοντάκης, Ο Μεγάλος Δρόμος.

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του βραβευμένου  ποιητή  και συγγραφέα Χριστόφορου Λιοντάκη “Ο Μεγάλος Δρόμος” θα γίνει σήμερα    Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα,στο βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής βιβλιοθήκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αντώνης Καρτσάκης (συγγραφέας – φιλόλογος), Δημήτρης Περοδασκαλάκης (ποιητής – φιλόλογος), Νίκος Ψιλάκης (συγγραφέας – δημοσιογράφος). Πολλά ποιήματα – στίχοι του Χριστόφορου Λιοντακη εχουν μελοποιηθεί απο κορυφαίους συνθέτες, ενώ με το βιβλίο του επιχειρεί μια συγκινητική “ζωντανή” καταγραφή βιωμάτων των παιδικών του χρόνων, όπως τα έζησε στο χωριό του, το Ίνι του Δήμου Μινώα Ηρακλειου, από το 1945, χρονολογία γέννησης του, έως το 1956, δηλαδή τα μεταπολεμικά χρόνια με τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

«Κιβωτός» πολιτισμού

Μάλιστα το παραδοσιακό πατρικό του σπίτι στο Ίνι, στο οποίο έζησε, ο ποιητής το δώρισε στον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Ινίου-Μοναστηρακίου, όπου ανακαινίστηκε και έχει δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο, που αποτελεί μια πλούσια «κιβωτό» πολιτισμού.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης, που ζει μόνιμα πολλα χρονια στην Αθήνα,έρχεται συχνά στο Ηράκλειο και στο Ίνι να “πάρει δυναμη“ να δει τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του, ενώ “θερμή αγκαλιά“ και σπίτι του λογίζεται ο Πολιτιστικός Συλλογος.

Ετσι αύριο Σάββατο -επόμενη ημέρα της παρουσίασης του βιβλίου-θα επισκεφτεί το χωριό του όπου με χαρά τον περιμένουν για φιλοξενία το προεδρείο-μέλη του πολιτιστικου συλλόγου, συγγενείς, συγχωριανοι και φίλοι.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές που κυκλοφορούν σε δύο συγκεντρωτικούς τόμους στις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Ποιήματα του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Θανάσης Νικόπουλος.

Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης, το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών ( Κώστας και Ελένη Ουράνη) για το σύνολο του έργου του. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο «Νίκου Καζαντζάκη» από τον Δήμο Ηρακλείου. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον ονόμασε Ιππότη της Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών.