Στο σπίτι των εξορίστων στη Γαύδο, σ΄έναν χώρο με έντονο συμβολισμό, έγινε τη Δευτέρα 14 Αυγούστου η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Δαμασκηνού για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Λίλιαν Στεφανάκη και του Σταύρου Μαραβελάκη, που φρόντισαν όλα τα σχετικά ζητήματα της διοργάνωσης.
Με θέα το πέλαγος και την παραλία του Σαρακήνικου στη Γαύδο, στην αυλή του σπιτιού των εξορίστων, του σπιτιού που έφτιαξε ο Άρης Βελουχιώτης όταν βρέθηκε εξόριστος στο νησί, οι φίλοι του βιβλίου άκουσαν από τον συγγραφέα Δημήτρη Δαμασκηνό τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε το νησί και ο συγκεκριμένος χώρος για την παρουσίαση του βιβλίου «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο-μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος και ο Γιώργος Παπαγρηγοράκης. Ο πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος έπλεξε την ομιλία του γύρω από τον ρεαλισμό της ουτοπίας και τη ματαίωση που βίωσε μια ολόκληρη γενιά. Την αγωνία του δημιουργού Μενέλαου Λουντέμη και τον αγώνα του για ζωή, την πολιτική και κοινωνική του ένταξη, τη συμμετοχή του στην Αντίσταση, τις πληγές του στην εξορία και στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά.
Ο Γιώργος Παπαγρηγοράκης στην παρέμβασή του είπε ανάμεσα στα άλλα:
“Για να γράψει αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας, έψαξε και δούλεψε πάρα πολύ: σε βιβλία, σε αρχεία (ιστορικά, εφημερίδων, περιοδικών, κομμάτων, τηλεόρασης), στο διαδίκτυο, και πού δεν έψαξε για να μπορεί να τεκμηριώσει το έργο του. Και το έκανε καλά! Θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο πολύ καλοδουλεμένο και πλαισιωμένο με τεκμήρια έτσι που έχει να δώσει σε όσους το διαβάσουν κάτι καινούργιο σε γνώση πάνω στο θέμα και στην εποχή που πραγματεύεται”.
Στη διάρκεια των παρεμβάσεων του Ηλία Τριανταφυλλόπουλου και του Γιώργου Παπαγρηγοράκη, διαβάστηκαν από τη Βίκυ Παπαπαναγιώτου και την Νάγια Πιέρου τα ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη «Ενώπιων του Έκτακτου Στρατοδικείου» και «Stabat Mater».
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο συγγραφέας, φιλόλογος και ιστορικός, Δημήτρης Δαμασκηνός, μίλησε για την ιστορική και λογοτεχνική έρευνα που προηγήθηκε της συγγραφής του βιβλίου, καθώς και για άγνωστες πτυχές της ζωής του Λουντέμη που περιγράφονται μέσα στο έργο του. Επίσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για αρκετή ώρα με τους φίλους του βιβλίου που έκαναν πολλές ερωτήσεις αλλά και σχετικές παρεμβάσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο περίπου ώρες κι ενώ ήδη είχε αναδυθεί μέσα από τη θάλασσα κατακόκκινο το φεγγάρι.