ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Η «Παλαιστινιακή Ποίηση» παρουσιάζεται στο Ηράκλειο

«Παλαιστινιακή Ποίηση», είναι ο τίτλος της νέας έκδοσης που θα παρουσιαστεί   αύριο Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ως ομιλητές οι:

Yussef Victor Dorkhom, πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα

Γιώργος Μαργαρίτης, ιστορικός του ΑΠΘ,

Νίκος Πατεράκης, γιατρός και Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου,

Μαρία Χαραλαμπάκη, πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Ηρακλείου.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις ειρήνη περιλαμβάνονται ποιήματα από τρεις μεγάλους Παλαιστινίους ποιητές, τους Μαχμούντ Νταρουίς, Σαμίχ Αλ Κάσεμ και Ταουφίκ Ζαγιάντ.

Την εισαγωγή υπογράφει η Α.Ε. Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Yussef Victor Dorkhom.

Το ιστορικό πλαίσιο δίνεται μέσα από τον πρόλογο του κ. Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο «Προϊστορία του δράματος» που αναδεικνύει τη μακρά πορεία που οδήγησε μέχρι και τη Νάγκμπα το 1948, καθώς και από το ιστορικό χρονικό που υπογράφει το Τμήμα Ιστορίας των Εκδόσεων για τα σημαντικότερα γεγονότα από το 1948 μέχρι και τις μέρες μας.

Στην έκδοση του βιβλίου, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα 26 χαρακτικά του Δημήτρη Κατσικογιάννη, με θέμα την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, τα οποία δώρισε στον λαό της Παλαιστίνης μέσα από την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το εξώφυλλο της έκδοσης, στο οποίο απεικονίζεται ένα από τα έργα της, επιμελήθηκε η εικαστικός Εύα Μελά, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.

“Στην παλαιστινιακή αντιστασιακή ποίηση” -επισημαίνεται- “η γη είναι ζωντανή ιστορία. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως φυσικό φαινόμενο ή σαν φυσική ομορφιά αλλά και ως ενσάρκωση της ιστορίας.

Μέσα σ’ αυτό το αδιάκοπο παιχνίδι της ανάλυσης και της σύνθεσης δεσπόζουν οι Βαβυλώνιοι μύθοι της γονιμότητας, το παιχνίδισμα των αντιθέτων που οδηγεί στη δεύτερη γέννηση, στην αναβίωση. Στην αραβική ποίηση γενικά αυτοί οι μύθοι αποτελούν ένα βασικό δομικό στοιχείο. Στην Παλαιστινιακή ποίηση που εκφράζει μια συγκεκριμένη ιστορική κρίση, οι έννοιες του θανάτου, της ανανέωσης και της δεύτερης γέννησης παίρνουν μια ιστορική και πολιτική διάσταση χωρίς να πέφτει η ποίηση στην εύκολη πολιτικολογία.

Στο λεξιλόγιό της κυριαρχούν λέξεις φορτισμένες με παλμική ζωτικότητα. Η έντονη παρουσία στοιχείων που εκφράζουν την ανανέωση, την αέναη αλλαγή είναι έμμεσες αναφορές στη δεύτερη γέννηση, στην αναβίωση, στην επανάσταση.