Όταν το Ηράκλειο αναζητούσε μετά  τη σφαγή τη νέα του ταυτότητα

 Με ενδιαφέρει μέσα από την «ανάγνωση» του ιστορικού – οπτικού υλικού τεκμηρίωσης που διαθέτουμε για την πόλη μας, το Ηράκλειο για το χρονικό διάστημα στις αρχές του 20ού αιώνα, να μεταφέρω την δική μου οπτική και προσέγγιση».

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην «Π» ο φιλόλογος αρχαιολόγος κ. Νίκος Γιγουρτάκης  για την ομιλία του «Το Ηράκλειο στην αυγή του 20ού αιώνα. Ένα νέο ξεκίνημα», με την οποία κλείνει ο πρώτος κύκλος της επιτυχημένης σειράς ομιλιών με τον τίτλο «Μικρές ιστορίες της πόλης», που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η ενδιαφέρουσα ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

«Στο γύρισμα του αιώνα, αναφέρει, ο ίδιος -μετά από μία εξαιρετικά οδυνηρή περίοδο, την οθωμανική κατάκτηση, που σημαδεύτηκε από την τελευταία νικηφόρα επανάσταση 1897-98 μα και από το αιματηρό επιστέγασμα, την σφαγή της 25ης Αυγούστου, η πόλη μας καλείται να βρει ξανά τον βηματισμό της, να ξεπλύνει το αίμα και τα δάκρυα, να ξανακτίσει τα ερείπια (κυριολεκτικά και μεταφορικά), να οραματιστεί μια νέα εποχή, να αναζητήσει τη νέα της ταυτότητα.

Στην πόλη συμβίωναν τα μεταβατικά εκείνα χρόνια οι Βρετανοί με τους ντόπιους Κρητικούς Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, με το πολυπόθητο όνειρο της Ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα να αποτελεί μια διεκδίκηση απραγματοποίητη ακόμα.

 

 

Ποια ήταν η εικόνα της πόλης τότε;

Πώς επηρέαζαν οι ιστορικές μνήμες τα σχέδια για το αύριο;

Ποιες ήταν οι διαστάσεις της καθημερινής ζωής στην πρώτη αυτή δεκαετία του εικοστού αιώνα;

Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα θα προσπαθήσουμε μαζί να τα προσεγγίσουμε μέσα από υλικό εκείνης της περιόδου σε μια πορεία αναζήτησης-κατανόησης…».

Στις «Μικρές ιστορίες της πόλης» αναδεικνύονται και αποκαλύπτονται γεγονότα, ιστορικές περίοδοι, προσωπικότητες που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης με τον πλούσιο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και άγνωστες ή ξεχασμένες στιγμές της, που αφηγήθηκαν γνώστες της μικροϊστορίας της.

Οι ομιλίες απευθύνονται σε όλους τους δημότες της πόλης μας και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Γέννημα θρέμμα της πόλης του Ηρακλείου

 

Ο ομιλητής είναι γέννημα θρέμμα της πόλης του Ηρακλείου.

Οι βασικές του σπουδές ήταν στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξού και η επαγγελματική του πορεία ως φιλόλογος στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου τα τελευταία χρόνια διετέλεσε διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Τώρα είναι συνταξιούχος.

Έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ιστορίας κ΄ Αρχαιολογίας στο Διατμηματικό Πρόγραμμα «Βυζαντινές Σπουδές» στη Βυζαντινή Αρχαιολογία, όπου τώρα εκπονεί διδακτορική διατριβή.

Ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι οι Βυζαντινές Οχυρώσεις της Κρήτης, η περίοδος της Αραβοκρατίας στο νησί και τα ρωμαϊκά δίκτυα ύδρευσης.

Έχει εκπονήσει προγράμματα και σεμινάρια Τοπικής Ιστορίας για μαθητές και ενήλικες με τον διακριτικό τίτλο «Εργαστήρι Τοπικής Ιστορίας».

Δημοσιεύει σε επιστημονικά έντυπα και συνέδρια εργασίες και ανακοινώσεις του.

Από το 2018 προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στο Μουσείο Αγίας Αικατερίνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.