Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 12 έως το Σάββατο 14 Οκτωβρίου καθημερινά στις 7 και στις 9.30 το βράδυ, στον πανέμορφο και εν πολλοίς άγνωστο χώρο της στην οδό Αποκορώνου αρ.15 (κάθετος στην οδό Γιαμαλάκη) στο κέντρο του Ηρακλείου.
Η παράσταση αποτελεί μία από τις πρώτες προσπάθειες στην Ελλάδα να φέρει κοντά το θέατρο και την αρχαιολογία επιχειρώντας να διαμορφώσει μια νέα, βιωματική σχέση με το παρελθόν και την αναζήτησή του, και αποτελεί δημιούργημα των ευγνωσμένης αξίας περφόρμερ Ευθύμη Θέου και της ηθοποιού Ηλέκτρας Αγγελοπούλου, οι οποίοι έχουν κοινό σημείο τους τις σπουδές Αρχαιολογίας.
Αντλεί τα υλικά της από τα ευρήματα και τις εμπειρίες της ανασκαφής στα «Καταλύματα» της ακριτικής Γαύδου όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε. Εκεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2005 έχει φέρει στο φως ένα μεγάλο κτήριο της Εποχής του Χαλκού το οποίο φιλοξένησε ποικίλες δράσεις σχετικές με τη διαμονή, την αποθήκευση, την τροφοπαρασκευή, την οικοβιοτεχνική εργασία των ενοίκων του.
Με αφετηρία το κτήριο αυτό η παράσταση προσέγγιζε διαχρονικά την έννοια του σπιτιού και τις διάφορες μορφές κατοίκησης και ρωτάει: Τι ονομάζουμε σπίτι; Ποιες μορφές μπορεί να πάρει; Ποιες είναι οι λειτουργίες του και σε τι διαφέρει από άλλα κτίσματα; Τι είναι ένα σπίτι στη Γαύδο, νότιοανατολικό όριο της Ευρώπης και τι σπίτι στο αστικό τοπίο που ζούμε οι περισσότεροι;
Η οικία Μπέη Σεκεριά
Η οικία Μπέη Σεκεριά, που συνήθως παραμένει κλειστή, χρονολογείται στο 1893 και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα βαλκανικής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η παράσταση θα ενσωματώσει κομμάτια από την πλούσια ιστορία του οθωμανικού κτηρίου και θα οδηγήσει τους θεατές να εξερευνήσουν τους διάφορους χώρους, από την αυλή με την κρήνη και το συντριβάνι ως το εσωτερικό με τα φωτεινά δωμάτια, τη μεγάλη ξύλινη σκάλα και το χαμάμ.
Για την παρακολούθηση της παράστασης θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας (μέχρι 20 άτομα ανά παράσταση) και αντίτιμο.
Κρατήσεις στο τηλ. 6940693949