Η Ακαδημία Κινηματογράφου, υπεύθυνη για την απονομή των βραβείων Όσκαρ, ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς της, υποχρεώνοντας πλέον τα μέλη της να παρακολουθούν όλες τις ταινίες που είναι υποψήφιες σε κάθε κατηγορία, προτού ψηφίσουν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέλη της Ακαδημίας θα πρέπει να παρακολουθούν όλες τις ταινίες μιας κατηγορίας για να είναι επιλέξιμα για να ψηφίσουν στον τελικό γύρο των Όσκαρ. Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην 98η απονομή των Όσκαρ, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2026.
Όσκαρ: Ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις ψηφοφορίες
Μέχρι σήμερα, οι ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να πιστοποιούν απλώς «ορότα», με την υπόσχεση ότι είχαν δει τις ταινίες, χωρίς όμως να υπάρχει έλεγχος ή παρακολούθηση. Στην πράξη, πολλές φορές οι ψηφοφόροι επέλεγαν ταινίες μόνο και μόνο λόγω της επικαιρότητας τους, χωρίς να τις έχουν παρακολουθήσει πλήρως.
Η Ακαδημία αναγνωρίζει τη σημασία της διαφάνειας και της αμεροληψίας στη διαδικασία των βραβείων και προχωρά σε αυτήν την αναγκαία αλλαγή για να ενισχύσει την αξιοπιστία των Όσκαρ.
Η Ακαδημία, ωστόσο, δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχει την παρακολούθηση των ταινιών από τα μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Hollywood Reporter, ενδέχεται να παρακολουθούνται οι ταινίες που παρακολουθούν τα μέλη μέσω της ειδικής streaming πλατφόρμας της Ακαδημίας, ενώ όσοι δουν τις ταινίες εκτός αυτής θα κληθούν να καταθέσουν λεπτομέρειες για την παρακολούθηση.
Όσκαρ για Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι συμβαίνει με τις ταινίες που τη χρησιμοποιούν
Η Ακαδημία ανακοίνωσε επίσης νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις ταινίες. Παρά το γεγονός ότι φέτος οι ταινίες The Brutalist και Emilia Perez χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη, η Ακαδημία διευκρίνισε ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας δεν θα αποκλείει μια ταινία από τα Όσκαρ.
Αυτές οι αλλαγές στην πολιτική της Ακαδημίας ενδέχεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διαδικασία των βραβείων, καθώς οι υποψήφιες ταινίες και οι δημιουργοί τους θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ