“Η παρουσία του λίθου στη μινωική πραγματικότητα που απέτρεψε και αποτρέπει τη λήθη του παρελθόντος. Η μινωική λιθοτεχνία κατέστη ληθοκτόνος της μινωικής καλλιτεχνικής έκφρασης”. είναι το θέμα που θα αναπτύξει η ξεναγός και συγγραφέας κυρία Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, αύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του κύκλου 8 ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν», που οργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη.
Οι Μινωίτες εξέλιξαν τη λιθοτεχνία, την οποία ανέβασαν στο επίπεδο υψηλής καλλιτεχνικής έκφρασης, χωρίς να φείδονται χρόνου. Αν η εξέλιξη του δημιουργήματος δεν ικανοποιούσε τις προσδοκίες του δημιουργού, ο λιθοξόος άφηνε το μισοτελειωμένο αντικείμενο στην άκρη και ξεκινούσε νέο, κι έτσι εξηγείται η παρουσία πολλών μισοτελειωμένων αντικειμένων στα μινωικά εργαστήρια των λιθοτεχνών.
Τα λίθινα μινωικά δημιουργήματα είναι φορείς πληροφοριών ποικίλων θεμάτων της μινωικής πραγματικότητας. Μαρτυρούν σχέσεις ατομικές, κοινωνικές και διακρατικές, εικονοποιούν ήθη και έθιμα και καταδεικνύουν τη συνέχεια τεχνών και τεχνικών, τη συνέχεια πολιτισμών, αντιλήψεων, συνηθειών, σχέσεων γενεών, τη συνέχεια της ίδιας της ζωής.
Οι Μινωίτες λιθοτέχνες μέσω της «ορθοαλαβάστρωσης» πέτυχαν την κάλυψη των τοίχων με τεράστιες πλάκες αλαβάστρου, με αποκορύφωμα τον ανυπέρβλητο συνδυασμό αισθητικής, λεπτότητας και πολυτέλειας. Πρωτοπόροι επίσης, τόλμησαν το «πάντρεμα» λίθων και μετάλλων.