Στο περίφημο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης θα λάμψει ο μινωικός πολιτισμός και οι πρόσφατες σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν στην Κνωσό.
Η δρ. Αθανάσια Κάντα, επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, γενική γραμματέας της Μεσογειακής Αρχαιολογικής Εταιρείας και διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Κρητικού και Μεσογειακού Πολιτισμού, θα μιλήσει προσκεκλημένη του Τμήματος Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του μουσείου, αύριο Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα.
Στην αίθουσα ομιλιών «Bonnie J. Sacerdote», του Κέντρου Εκπαίδευσης Uris, η δρ. Κάντα θα αναπτύξει το θέμα «Πρόσφατες ανασκαφές στο Θρησκευτικό κέντρο της πόλης της Κνωσού και η μετάδοση της πολιτιστικής μνήμης μέσω των χιλιετιών (περίπου 1800 π.Χ. έως τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους και μετέπειτα)».
Όπως έχει παρουσιάσει η ”Π”μέσα από εκτενή δημοσιεύματα, μέσα σε μόλις 525 τ.μ. και 8,5 μ. μέγιστο βάθος η κρητική γη έκρυβε νέους εκπληκτικούς θησαυρούς αποδεικνύοντας την τεράστια διαχρονία του κρητικού πολιτισμού.
Η δρ. Αθανασία Κάντα αποκάλυψε το θρησκευτικό κέντρο της Κνωσού το οποίο έκρυβε πολύτιμα μυστικά αλλά και τα «κλειδιά» που ίσως στο μέλλον οδηγήσουν τους ειδικούς στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής ’.
Η γνωστή αρχαιολόγος θα μιλήσει στο νεουορκέζικο κοινό για το δικό της ταξίδι στην ανασκαφή που έμελλε να ανοίξει νέους ορίζοντες στη γνώση του Μινωικού πολιτισμού φωτίζοντας άγνωστες πλευρές της πολιτισμικής μας διαδρομής.
Αν και το ανάκτορο της Κνωσού έχει πολλούς χώρους με θρησκευτική χρήση, για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ένας που έχει τόση μεγάλη θρησκευτική διαχρονία η οποία ξεκινάει από το 1800 π.Χ. περίπου και καταλήγει στον 2ο μ.Χ. αιώνα και ίσως και αργότερα.
Ένα από τα σμαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής στο οποίο θα αναφερθεί και στην ομιλία της είναι το σκήπτρο θρησκευτικής χρήσης, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ελεφαντόδοντο. Είναι ολοπλούμιστο και κατάγραφο. Έχει σχήμα στρογγυλό με τετράπλευρη διατομή και κάθε πλευρά φέρει επιγραφές από την αδιάβαστη έως σήμερα Γραμμική Α.
Το σκήπτρο βρέθηκε πρόσφατα κατά την ανασκαφή σ’ ένα μεγάλο κτήριο της ακμής του μινωικού πολιτισμού. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό σύμβολο και η μεγάλη του αξία του έγκειται στο ότι δεν έχει ξαναβρεθεί τόσο μεγάλη επιγραφή της Γραμμικής Α και μάλιστα σε τόσο πολυτελές αντικείμενο.
Οι «Διαλέξεις Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης» έγιναν εφικτές με τη συνεργασία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Αθηνών, στη μνήμη της ιδρύτριάς του Ντόλλυς Γουλανδρή.