«Ελεύθερνα και στη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, η αλήθεια του Ομήρου» είναι το θέμα της 5ης διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του κύκλου των 8 ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο κρητικό Παρελθόν», που οργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη.
Η ομιλία θα γίνει στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα.
Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, για την Ελεύθερνα, μια πόλη ακμάζουσα, ανταποκρινόμενη στις περιγραφές του Ομήρου που τελικά δεν ήταν αποκυήματα ποιητικής φαντασίας, αλλά αντιγραφή μιας ποιητικής πραγματικότητας.
Η λαμπρή περίοδος της Ελεύθερνας, όπως προκύπτει από τις ανασκαφές υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Ν. Σταμπολίδη στη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, αρχίζει τον 9ο αιώνα π.Χ. Τα κτερίσματα καταδεικνύουν οικονομικά και πολιτικά τοπική ισχυρή αριστοκρατία. Επιβεβαιώνεται η αλήθεια του Ομήρου και οι ενότητες των ομηρικών επών, οι οποίες παλαιότερα θεωρούνταν μυθεύματα και προσθήκες των ευφάνταστων μελωδών. Επιβεβαιώνονται τα ταφικά έθιμα, η εξωστρέφεια της κοινωνίας, η «δίατα» οι πολυπληθυσμικές κρητικές πόλεις.
Σε επιγραφή του 6ου αι. π.Χ., γραφή «βουστροφιδόν», γίνεται λόγος για νέους δρομείς και αναφέρονται κανονισμοί θρησκευτικών τελετών, όπως του Δία ως «πολιόχου», των Μουσών, της Αρτέμιδος και της Δήμητρας. Η Ελεύθερνα θα ενταχθεί στο ρωμαϊκό οδικό δίκτυο και την ίδια περίοδο διαθέτει λαξευτή δεξαμενή χωρητικότητας 4500 κ.μ. νερού και υδρευτικό δίκτυο με λαξευμένα κανάλι. Η πόλη εγκαταλείπεται πλήρως τον 14ο αι.
Οι ομιλίες συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.