«Ασκληπιεία και Ασκληπιάδαι» είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης (υπεύθυνος των ανασκαφών και εργασιών ανάδειξης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου) την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου μηνιαίων εκδηλώσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 με θέμα: «Ασκληπιός και Ασκληπιάδαι. Θεία και ανθρώπινη επέμβαση στην υγεία κατά την αρχαιότητα» που οργανώνει το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην Κρήτη τα δύο γνωστά Ασκληπιεία, στη Λεβήνα (Λέντα) και τη Λισσό, αποτελούν τα πρώτα «νοσηλευτικά ιδρύματα» στην ιστορία του νησιού.
Η Κρήτη έχει προσφέρει σημαντικά δείγματα που αφορούν το τρίπτυχο Υγεία –Νόσος – Θεραπεία κατά την αρχαιότητα. Η διαδρομή από τα πρωτομινωικά χρόνια μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και τα πρώτα βυζαντινά χρόνια περιλαμβάνει δύο φάσεις, όπως άλλωστε σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η πρώτη ξεκινά από τη μινωική ως την προ-κλασσική περίοδο, στην οποία η ασθένεια θεωρείται σημάδι θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας.
Στη συνέχεια επικρατεί η θεώρηση ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης φάσης στην προ-κλασσική περίοδο κι εντεύ- θεν. Την περίοδο αυτή ιδρύονται και λειτουργούν στην Ελλάδα πολλά «Ασκληπιεία».
Με το διεθνούς φήμης επιστημονικό του έργο στο σχετικό αντικείμενο (ανάμεσα στα άλλα, διευθύνει τις ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης του ιερού του Απόλλωνος Μαλεάτα και του ιερού του Ασκληπιού της Επιδαύρου), ο καθηγητής Λαμπρινουδάκης θα αναδείξει άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της νόσου και της θεραπείας στην αρχαιότητα, κάποιες απ’ τις οποίες αναβιώνουν σήμερα (όπως η εγκοίμηση και η θεραπευτική χρήση του ονείρου).
Επιπροσθέτως, θα υπογραμμίσει την αναγνώριση από τη σύγχρονη ιατρική και θεραπευτική σκέψη της ανάγκης αντιμετώπισης των ασθενειών μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πνευματικότητας και αναζήτησης του νοήματος της ζωής, μια προσέγγιση που εισήγαγε η ιατρική της αρχαιότητας.